MY KTEO

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τη νομιμότητα των προστίμων των 300€ στις διαδηλώσεις, μετά από προσφυγή πολιτών


Στο ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν 46 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη.

Μετά την προσφυγή 46 κατοίκων της Θεσσαλονικης που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη, το ΣτΕ θα εξετάσει τη συνταγματικότητα των προστίμων αυτών, ενώ έχει δώσει εντολή για πάγωμα όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

Πρόκειται για την κατάληξη της προσφυγής 46 πολιτών που κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων που τους επιβλήθηκαν για «παραβίαση της απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας», επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πράξη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας εισήχθη να επιλυθεί ως πρότυπη-πιλοτική δίκη το ζήτημα της συνταγματικότητας και νομιμότητας των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛΑΣ σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασπορά του COVID-19, στις δημόσιες συναθροίσεις και όχι μόνο.

Αναλυτικότερα, στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 2020) πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και επιβλήθηκαν από την ΕΛΑΣ 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορονοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ.

Κατόπιν αυτού, 46 κάτοικοι Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Στη συνέχεια οι 46, επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010, κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες) και όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Επικαλέστηκαν αντισυνταγματικότητες ως προς την επιβολή των διοικητικών προστίμων.

Τελικά, η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ ως πιλοτικές δίκες.

Καμπαγιάννης: Η μάχη ενάντια στα καταχρηστικά πρόστιμα είναι μάχη για την ισονομία και τη δημοκρατία

Η μάχη ενάντια στα καταχρηστικά πρόστιμα είναι μάχη για την ισονομία και τη δημοκρατία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση στις ανεμελιές του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και την Ικαρία δεν είναι η «λάθος εικόνα», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Είναι η έλλειψη κάθε έννοιας ισονομίας, καθώς την ώρα που η κουστωδία του Πρωθυπουργού έστηνε τσιμπούσι παραβιάζοντας τα μέτρα, χιλιάδες πολίτες δέχονταν πρόστιμα για ήσσονος σημασίας πράξεις ή παραλείψεις, όπως ότι βάδιζαν σε ένα βουνό ή κάθονταν σε ένα παγκάκι.

Εκεί που η υπόθεση των καταχρηστικών προστίμων γίνεται πραγματικός κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι στις παράνομες απαγορεύσεις των συναθροίσεων με αστυνομικές διαταγές (είχαμε τρεις τέτοιες, στο τετραήμερο 15-18 Νοεμβρίου, στις 6 Δεκεμβρίου και στο εξαήμερο 26 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου). Τα εκατοντάδες πρόστιμα του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη πρέπει να ακυρωθούν και αυτό είναι υπόθεση του μαζικού κινήματος και κάθε δημοκρατικού πολίτη ξεχωριστά: οι πολίτες στους οποίους υπεβλήθησαν τήρησαν απαρέγκλιτα τις υγειονομικές προφυλάξεις και εκπροσώπησαν όλες και όλους μας στην άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων μας.

Ως δικηγόροι αναλάβαμε και την δικαστική αμφισβήτηση αυτών των προστίμων. Μετά από δύο διαδικτυακές συναντήσεις συναδελφισσών και συναδέλφων, υπεβλήθησαν ήδη προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια και ετοιμάζονται και νέες σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα. Η απόφαση δεν θα ληφθεί από το κάθε Διοικητικό Πρωτοδικείο ξεχωριστά, αφού ούτως ή άλλως οι προσφεύγοντες δεν έχουν τη δυνατότητα (ούτε έχει νόημα) να υποβάλλουν αιτήσεις αναστολής και αιτήματα για προσωρινή διαταγή. Υποβλήθηκε έτσι αίτημα για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με συγγραφείς τους καλούς νομομαθείς συναδέλφους Βασίλη Τσιγαρίδα και Χαράλαμπο Κουρουνδή, που έγινε δεκτό. Έτσι, το ΣτΕ καλείται να κρίνει, απ’ αφορμή αυτά τα πρόστιμα, επί της συνταγματικότητας των αστυνομικών απαγορεύσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου – εκκρεμεί ήδη και η αίτηση που έχουν υποβάλει (και που έχει ήδη δικαστεί) η ΕλΕΔΑ και το ΜέΡΑ25.

Τα ακυρωτικά δικαστήρια άλλων χωρών (βλ. Γερμανία, Αμερική, Ινδία, κοκ) έχουν ήδη προβεί σε δικαστικό έλεγχο και σε ακύρωση σημαντικών αποφάσεων της Διοίκησης εν μέσω COVID-19, για απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, κυκλοφορίας, θρησκευτικής λατρείας, συνθήκες ταφής, κλπ. Το ΣτΕ, με εξαίρεση τον Μεγάλο Περίπατο, έχει μείνει μάλλον άφωνο μπροστά στον κατακλυσμό απαγορεύσεων της τελευταίας χρονιάς.

Η δίκη αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν οι δικαστές προ των δικών τους ευθυνών. Και αυτό έχει από μόνο του μια ξεχωριστή σημασία.

Η απόφαση για την πιλοτική δίκη 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΠΡΑΞΗ 4/2021 της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ 1 του ν 3900/2010

Η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010, όπως ισχύει, αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ειρήνη Σάρπ, την αρχαιότερη Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο του καθ’ ύλην αρμόδιου Δ΄ Τμήματος Μαρία Καραμανώφ και τον επόμενο κατά σειρά αρχαιότητας Αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη,

Αφού έλαβε υπ’ όψιν:
α) το άρθρο 1 του ν 3900/2010,
β) την από 22.1.2021 αίτηση (……….) 46 φυσικών προσώπων, με την οποία ζητείται, κατ’ επίκληση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010, να εισαχθεί προς εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκκρεμής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης υπόθεσή τους, κατόπιν ασκήσεως της από 8.1.2021 (……/8.1.2021) προσφυγής. Με την εν λόγω προσφυγή οι 46 αιτούντες ζητούν την ακύρωση ισάριθμων (46) πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 300 ευρώ, που εκδόθηκαν την 17.11.2020 σε βάρος εκάστου εξ αυτών δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1029/8/18 από 13.11.2020 Απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (Β΄ 5046/14.11.2020), με την οποία, όπως αναφέρεται στην απόφαση, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19), αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 πμ έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9.00 μμ, καθώς και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης. Με την εν λόγω προσφυγή ζητείται επιπλέον η ακύρωση ισάριθμων απορρίψεων των ενδικοφανών προσφυγών που ασκήθηκαν εκ μέρους των ήδη αιτούντων κατά των ανωτέρω πράξεων επιβολής προστίμου. Με την υπό κρίση αίτηση προβάλλεται ότι με την παραπάνω προσφυγή τίθενται τα παρεμπιπτόντως εξεταστέα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα α) της συμφωνίας με το Σύνταγμα (άρθρα 11 και 43 του Συντάγματος) της εξουσιοδοτικής διατάξεως (άρθρο εξηκοστό όγδοο παρ. 2 της από 20.3.2020 ΠΝΠ – Α΄ 68, κυρωθείσας με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 – Α΄ 83), δυνάμει της οποίας εκδόθηκε η ως άνω απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, β) της συμφωνίας της ίδιας ως άνω αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με το Σύνταγμα (άρθρα 11, 25, 43 και 48 του Συντάγματος), με τον ν. 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» (Α΄ 131) και με το άρθρο 1 της από 6.11.2020 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» (Β΄ 4899), καθώς και γ) της τήρησης των ουσιωδών τύπων της διαδικασίας (διαδικασία γνωμοδοτήσεως, αιτιολογία) για την έκδοση της ως άνω αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ισχυρίζονται δε οι αιτούντες ότι τα ως άνω ζητήματα έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων, διότι αφορούν στο επίπεδο προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων την εποχή της πανδημίας, ενώ ήδη εκκρεμούν παρόμοιες προσφυγές (καθ’ ύλην αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου) σε διάφορα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Τρίκαλα) κατά πράξεων επιβολής προστίμων για αποδοθείσες παραβάσεις τόσο της ως άνω αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και της από 4.12.2020 αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (Β΄ 5344/4.12.2020) περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων (άρα με παρόμοια νομικά ζητήματα).
γ) το γεγονός ότι για την αίτηση αυτή έχει κατατεθεί το νόμιμο παράβολο (υπ’ αριθμ. …….. διπλότυπο είσπραξης τύπου Α, σειράς ……… της ΔΟΥ Θεσσαλονίκης),

α π ο φ α σ ί ζ ε ι
την αποδοχή του ανωτέρω αιτήματος, διότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010.

δ ι α τ ά σ σ ε ι
1. Να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η με αριθμό κατάθεσης ……./8.1.2021 προσφυγή, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης
2. Να αποδοθεί στους αιτούντες το κατατεθέν για την υποβολή της παρούσας αιτήσεως παράβολο και
3. Να δημοσιευθεί η πράξη αυτή στις ημερήσιες εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΣΤΙΑ» και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η παρούσα πράξη συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες ανακύπτει το ίδιο ζήτημα. 

Πηγή: www.rosa.gr