MY KTEO

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Στο 50% του 2019 το «ταβάνι» της ταξιδιωτικής ζήτησης φέτος


Καθώς η ταξιδιωτική κίνηση σε διεθνείς προορισμούς έφτασε την προηγούμενη χρονιά σε πλήρες αδιέξοδο λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η αεροπορική βιομηχανία υπέστη αυτό που περιγράφεται  ως «η χειρότερη χρονιά στις αερομεταφορές».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε παγκοσμίως κατά 65,9% σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια ώρα, η διεθνής ταξιδιωτική μειώθηκε 75,6% και η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 48,8% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

«Το περασμένο έτος ήταν μια καταστροφή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψει κανείς», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, εξηγώντας πως παρόλο που είχε διαφανεί μια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο, η ανάκαμψη αυτή «φρέναρε» εκ νέου το φθινόπωρο με αποτέλεσμα  η κατάσταση να γίνει δραματικά χειρότερη κατά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους- καθώς επιβλήθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτωων αλλά και της εμφάνισης  νέων στελεχών του ιού.

Με βάση όλα αυτά, δεν διαφαίνεται ένα ουσιαστικό τέλος σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση.  Με τους αυστηρούς περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια να βρίσκονται ακόμα σε ισχύ  στις αρχές Φεβρουαρίου, η IATA αναμένει ότι το 2021 θα είναι άλλη μία πεσμένη χρονιά για τους αερομεταφορείς που παλεύουν να επιβιώσουν.

«Ο κόσμος βρίσκεται υπό περισσότερους περιορισμούς σήμερα από ό, τι σε σχεδόν οποιοδήποτε χρονικό σημείο τους τελευταίους 12 μήνες και οι επιβάτες αντιμετωπίζουν μια εκπληκτική σειρά από ταχέως μεταβαλλόμενους και παγκόσμια ασυντόνιστους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», δήλωσε ο Ντε Ζουνιάκ, παροτρύνοντας  τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τον κλάδο να παραμείνει σε λειτουργία.

Η  IATA προβλέπει, στο πιο αισιόδοξο σενάριό της, ότι η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών το 2021 θα φτάσει μόλις το 50% των επιπέδων του 2019.

Εάν τα νέα στελέχη του ιού συνεχίσουν να εντοπίζονται, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα και η ανάκαμψη θα μπορούσε να περιοριστεί σε μόλις 13% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αφήνοντας τη βιομηχανία στο 38% της ζήτησης επιβατών σε σχέση με το 2019.

naftemporiki.gr