MY KTEO

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

«Χρόνος, ένας γνώριμος ξένος» το θέμα της 8ης διάλεξης με τη συμμετοχή του Αντώνη Αντωνίου



«ΧΡΟΝΟΣ, ΕΝΑΣ ΓΝΩΡΙΜΟΣ ΞΕΝΟΣ», ήταν το θέμα της 8ης κατά σειράν διαδικτυακής διάλεξης-συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή του Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Αντωνίου. Εδώ μερικές στιγμές, αλλά και ο επίλογος από την συνάντηση αυτή. Όλο το βίντεο της διάλεξης βρίσκεται στο link: https://join.skype.com/bfq6ufYNAbH2.

Επίλογος: Μπορεί το βέλος του χρόνου να σημαδεύει στην καρδιά του Σύμπαντος και να το οδηγεί στον θάνατο. Μπορεί η αύξηση της εντροπίας του να οδηγεί στην παύση κάθε δημιουργικής δραστηριότητας στους κόλπους του, μπορεί κάποια στιγμή να πεθάνει βουτηγμένο μέσα σε μια τεράστια ποσότητα υποβαθμισμένης ενέργειας που θα του είναι εντελώς άχρηστη. Εντούτοις όμως αυτό το καταδικασμένο σε θάνατο Σύμπαν, αντί να ακολουθήσει την υποχρεωτική κατεύθυνση ενός βέλους που οδηγεί στην ακαρπία και στην απελπισία, μπόρεσε σε πολλές περιπτώσεις να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο που οδηγεί στη δημιουργία και στην ελπίδα. Χωρίς να παραβιάζει τις αρχές της Θερμοδυναμικής δεν τις εκτέλεσε δουλικά. Αποδείχθηκε εξαιρετικά επινοητικό δημιουργώντας περιοχές τάξης μέσα στη γενική αταξία. Περιοχές όπου τα ανοιχτά συστήματά σε μη ισορροπία μπορούν να αυτό-οργανώνονται χωρίς να παραβιάζουν τους γενικούς νόμους. Στο βέλος της απελπισίας, μπόρεσε να αντιτάξει ένα βέλος ελπίδας. Το κενό και την ακαρπία τα αντικατέστησε με την υπέροχη κοσμική αρχιτεκτονική του. Και σε αυτό το εξαίσιο οικοδόμημα βρήκε έδαφος, η ανθρώπινη διάνοια, η ανθρώπινη συνείδηση, η ανθρώπινη ζωή.

"Για μια ακόμα φορά ευχαριστώ  όλες τις φίλες και όλους τους φίλους από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, που συμμετείχαν και στην χθεσινή διάλεξη – συζήτηση και συνέβαλλαν και πάλι με τις εύστοχες ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους στην επιτυχία της.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά στον κ. Ματθαίο Ψαραδάκη και στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με την πρωτοβουλία των οποίων γίνονται οι παραπάνω διαλέξεις-συζητήσεις" δήλωσε αμέσως μετά ο Αντώνης Αντωνίου. 

Η επόμενη θα έχει τίτλο «ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ: ΕΦΙΚΤΟΣ Η΄ΟΥΤΟΠΙΑ;». Η ημερομηνία πραγματοποίησής της και λεπτομέρειες για την συμμετοχή σας θα ανακοινωθούν προσεχώς.