MY KTEO

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Αναδρομικές διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμα - Πώς θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ


Σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση - Δυνατότητα τροποποιήσεων από το 2010 έως το 2020. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν στο σύστημα Taxisnet εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2021-2020 χωρίς επιβάρυνση με πρόστιμο των 100 ευρώ, προκειμένου να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, ώστε να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» πλήρως με τις αντίστοιχες δηλώσεις τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Το δικαίωμα αυτό παρέχεται στους ιδιοκτήτες με τη ρύθμιση του άρθρου 76 του Ν. 4764/2020 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Βάσει της ρύθμισης αυτής, οι φορολογούμενοι μπορούν να αποτυπώσουν στην εφαρμογή Ε9 περιουσιολόγιο, που λειτουργεί στο σύστημα taxisnet, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ή όπως πρόκειται να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο εφόσον η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δυνατότητα τροποποιήσεων διορθώσεων στα στοιχεία των ήδη υποβληθείσων δηλώσεων Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμων ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Κτηματολογίου στο δύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Σε δόσεις
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί Ε9 προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει το φόρο αυτόν.

Την αποπληρωμή του επιπλέον φόρου θα μπορεί να τη ρυθμίσει έως και 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την ήδη ισχύουσα πάγια ρύθμιση φορολογικών οφειλών.

Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, ώστε τα συγκεκριμένα στοιχεία να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου, κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων και στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τροποποιητικών δηλώσεων που μπορούν να υποβληθούν από τους φορολογούμενους για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 20210-2020.

Επίσης, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή.


Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»