MY KTEO

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Η επέμβαση που διευκολύνει το σεξ


Για τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, υπάρχουν λύσεις για να αναζωογονηθεί το δέρμα του κόλπου και να επανέλθει η ευχαρίστηση της σεξουαλικής επαφής.

Όταν πλησιάζει μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση, πολύ συχνά η ερωτική πράξη δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο στο παρελθόν, με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να την αποφεύγουν. Το δέρμα του κόλπου (επιθήλιο, βλεννογόνος) λεπταίνει λόγω της έλλειψης οιστρογόνων και με την τριβή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, τραυματίζεται. Ο πόνος κατά την επαφή, οι φλεγμονές στον κόλπο, οι συχνές ουρολοιμώξεις η επιτακτική ανάγκη ούρησης, η φαγούρα και η αίσθηση καύσου είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Σπανίως οι γυναίκες συζητούν με τον γιατρό τους αυτά τα προβλήματα, το θεωρούν ταμπού, με αποτέλεσμα να αποδέχονται την ύπαρξη του πόνου και να μην ευχαριστιούνται την ερωτική επαφή ή να φθάνουν σε σημείο να εγκαταλείπουν εντελώς την ερωτική τους ζωή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μία στις δύο γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν κολπικά συμπτώματα αρκετά για να παρεμποδίσουν ή ακόμα και να σταματήσουν τις σεξουαλικές επαφές τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο 7% των γυναικών έχουν χρησιμοποιήσει φαρμακευτικούς τρόπους για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, πέρα από ένα λιπαντικό ή ένα ενυδατικό τζελ.

Πολλές γυναίκες εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση ακόμη και τοπικών μη-απορροφήσιμων οιστρογόνων, ακόμα κι όταν ο γιατρός τις καθησυχάζει εξηγώντας ότι οι τοπικές κρέμες δεν απορροφώνται από τον οργανισμό και δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν ωστόσο, λύσεις για να αναζωογονηθεί το δέρμα του κόλπου και να επανέλθει η ευχαρίστηση στο σεξ. Μία νέα τεχνική με κλασματικό λέιζερ διοξειδίου του άνθρακος (fractional laser CO2) ενεργοποιεί τη σύνθεση κολλαγόνου και την αύξηση της αιματική κυκλοφορίας τόσο στις επιφανειακές όσο και στις βαθιές στιβάδες του δέρματος του κόλπου. Το αποτέλεσμα είναι η αποκατάσταση της λίπανσης και της ελαστικότητας του δέρματος του κόλπου, καθώς επίσης και της οξύτητας του κόλπου (pH) που προστατεύει από κολπίτιδες. Μέσα σε 30 μέρες ο κολπικός βλεννογόνος αναπλάθεται ανακτώντας το σωστό όγκο, καθώς και ενυδάτωση και ελαστικότητα, ενώ παρατηρείται και σύσφιξη του κόλπου. Η θεραπεία αυτή είναι ανώδυνη, θυμίζει τη διαδικασία ενός απλού διακολπικού υπέρηχου, διαρκεί δέκα λεπτά και εφαρμόζεται μία φορά τον μήνα επί τρεις μήνες.

Το σεξ επιτρέπεται τρεις μέρες μετά τη θεραπεία. Η βελτίωση των συμπτωμάτων καθίσταται εμφανής από την πρώτη συνεδρία και κορυφώνεται μετά την τρίτη θεραπεία. Το αποτέλεσμα διαρκεί κατά μέσο όρο 1-1,5 χρόνο και μετά την πάροδο αυτή της περιόδου, γίνεται μία «αναμνηστική» θεραπεία.Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν ήδη κάνει χρήση της θεραπείας χωρίς επιπλοκές και η συντριπτική πλειοψηφία αναφέρει σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος


ygeiamou.gr