MY KTEO

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ζαφειρόπουλος: Μπαίνουμε σε πανδημία μεταλλάξεων


Δραματική έκκληση προς την ελληνική κοινωνία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, τη νέα αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από τις μεταλλάξεις του αρχικού στελέχους covid-19 κάνει μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη του στο ethnos.gr o Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Να σημειωθεί πως το Eργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης είναι εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τον covid-19. Ήταν από τα πρώτα που ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τον κορονοϊό στην αρχή της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 και το πρώτο που από το Ιανουάριο εντόπισε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, τη μετάλλαξη του ιού της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο δε βρισκόμαστε μπροστά σε μία απλή έξαρση της πανδημίας ή σε τρίτο κύμα αλλά σε μία νέα φάση της πανδημίας που χρειάζεται εξαιρετικά προσεκτική αντιμετώπιση. Η εμφάνιση στην χώρα μας νέων στελεχών του COVID, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθιστά απαραίτητη την επανασχεδίαση των μέτρων προσωπικής προφύλαξης και περιορισμού της διασποράς στην κοινότητα. Είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθούν αυστηρότερα μέτρα από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα αν θέλουμε να αποφύγουμε καταστάσεις σαν αυτές που ήδη βιώσαμε στην Θεσσαλονίκη και αλλού.

«Τα καλά νέα είναι πως τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα, πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά την διασπορά του αρχικού στελέχους covid-19. Ειδικά στην Κρήτη ανιχνεύονται πλέον ελάχιστα κρούσματα με το αρχικό στέλεχος. Τα άσχημα νέα όμως είναι ότι, μετά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ξεκίνησε τα Χριστούγεννα, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά και ότι πλειοψηφία των θετικών κρουσμάτων πλέον αφορούν περιστατικά ύποπτα για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Αγγλίας. Το γεγονός που εξηγεί και την ανάγκη ριζικής επανεξέτασης των μέτρων που προανέφερα αφού, αν και ήταν αποτελεσματικά εναντίον του αρχικού, δεν φαίνεται να λειτουργούν απέναντι στο βρετανικό στέλεχος».

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος τονίζει πως η μάχη με τις μεταλλάξεις είναι και το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας: «Οι μεταλλάξεις είναι η νομοτελειακή εξέλιξη κάθε ιού και όσο δεν κλείνουμε τον κύκλο της πανδημίας είμαστε εκτεθειμένοι στους κινδύνους των μεταλλάξεων. Η δημιουργία μεταλλάξεων είναι στην φύση του συγκεκριμένου ιού και παράγονται συνεχώς και με τυχαίο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον ίδιο ασθενή ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί πολλές φορές παράγοντας μια ποικιλία στελεχών. Οι περισσότερες μεταλλάξεις λειτουργούν σε βάρος του ιού παράγοντας στελέχη που σταδιακά εξαφανίζονται. Κάποιες, λίγες, του δίνουν πλεονέκτημα επιβίωσης (π.χ. αυξημένη μεταδοτικότητα) και αυτές επιλέγονται και ενισχύουν την παρουσία τους στον πληθυσμό.

Στις διεθνείς βάσεις δεδομένων έχουν αναφερθεί πάνω από 2000 διαφορετικά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού αλλά αυτά που τελικά τείνουν να επικρατήσουν είναι τα στελέχη της Αγγλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τις μεταλλάξεις του ιού και φυσικά να προσαρμόζει αναλόγως την στρατηγική αντιμετώπισης και την σχεδίαση των εμβολίων. Ο ατέρμονος αυτός κύκλος μπορεί να σπάσει μόνο εάν περιοριστεί δραστικά η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μόνο με τον ταχύτατο εμβολιασμό των πληθυσμών πριν ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος μετάλλαξης. Την τρέχουσα περίοδο 3 από τα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί καλύπτουν και τα τρία βασικά στελέχη του ιού αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι απαραίτητο να προχωρήσει ταχύτατα όχι μόνο σε εθνική αλλά σε παγκόσμια κλίμακα».