MY KTEO

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Σεξ: Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό;


Όχι, αυτή τη φορά πραγματικά δεν είναι αυτό που νομίζετε για το sex!
Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;

Οι απαντήσεις που ακολουθούν δεν είναι αυτές που δίνονται συνήθως. Και αυτό γιατί τα άτομα χρησιμοποιούν τις πληροφορίες και αυτά που μαθαίνουν με τον λάθος τρόπο. Πολλές φορές εκφράζουν υστεροβουλία, μοχθηρία και αποτυπώνουν μια προσπάθεια αυτολογοκρισίας, ρύθμισης και αυτορρύθμισης. Ήτοι, συγκρίσεις με τους μέσους όρους και τα ελάχιστα κοινά πολλαπλάσια. «Είμαι/είμαστε όπως οι άλλοι, είμαι/δεν είμαι όπως οι άλλοι άνθρωποι, πλεονεκτώ/μειονεκτώ σε σχέση με τους άλλους». Γιατί; Μα γιατί το λένε τόσα χρόνια όλοι αυτοί οι ειδικοί εκεί έξω.

Μία νέα αντίληψη, που εξαπλώνεται σιγά – σιγά μέσω σεξοθεραπευτών και ψυχιάτρων που μπορούν και βλέπουν και το δέντρο και το δάσος, θεωρεί όλες αυτές τις αντιλήψεις λανθασμένες και την προσέγγιση αυτή καθόλου μα καθόλου ωφέλιμη. Αν το σμίξιμο δύο (ή περισσότερων) ανθρώπων δουλεύει, πηγαίνει καλά για όσους εμπλέκονται, όλα είναι ωραία και καλά. Εάν δεν δουλεύει, δεν είναι. Τόσο απλά. Επομένως, η ερώτηση είναι αν η συνεύρεση δύο ανθρώπων λειτουργεί και σε ποιο βαθμό.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, ειδικοί που μελετούν τη σεξουαλική συμπεριφορά των ζευγαριών επί δεκαετίες, επισημαίνουν τις εξόχως φυσιολογικές ακόλουθες συνήθειες, με την έννοια ότι συμβαίνουν στα περισσότερα ζευγάρια, άνω των 35 – 40 ετών.

Ο χρόνος μειώνει τη συχνότητα των συνευρέσεων
Μετά από μισό – ένα χρόνο γάμου ή συμβίωσης, τα ζευγάρια βλέπουν το σεξ εν μέρει και ως χάσιμο χρόνου. Το κάνουν όταν είναι πολύ κουρασμένοι για να βγουν έξω και όταν δεν έχουν τίποτα καλύτερο. Συνήθως όσο περνάνε τα χρόνια, το σεξ γίνεται όλο και πιο μηχανικό (λιγότερα φιλιά, λιγότερα χάδια) και περισσότερο μια σωματική διεργασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε… απρόοπτα.

Προηγείται η προαποφασισμένη κατανάλωση αλκοόλ
Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή είναι νευρικοί ή θέλουν να μειώσουν τις αντιστάσεις του παρτενέρ τους ή απλώς να τις ηρεμήσουν ή να νιώσουν πιο άνετα με το σώμα τους. Όταν οι άνθρωποι είναι κάτω από την επήρεια αλκοόλ, δεν είναι μόνο ότι διακυβεύεται η λήψη των αποφάσεων τους. Είναι και το ότι το ταίρι τους δεν θα προσέξει την αδεξιότητα ή άλλες ατέλειες, και γενικά αμφότεροι θα έχουν μια πιο καλή και χαλαρή αντιμετώπιση.

Γίνεται κρυφά χρήση ενισχυτικών – τονωτικών από τους άνδρες
Η χρήση είναι σταθερή γιατί η στύση υποχωρεί με τα χρόνια, καθώς αντιστοίχως μειώνεται η τεστοστερόνη. Πολλοί άνδρες χρησιμοποιούν, αλλά δεν το ομολογούν. Εντούτοις, το «δεν θέλω να ξέρει ότι δεν είμαι αρκετά άνδρας χωρίς αυτό», απαντάται από το «Για να μην μου το λες, ίσως δεν με αγαπάς πραγματικά». Κάποιοι λένε ότι οι σχέσεις δεν χρειάζονται ένα ακόμη μυστικό. Κάποιοι άλλοι ότι αυτή η γνώση είναι εντελώς αχρείαστη.

Υπάρχει ένα εκατέρωθεν ζήτημα άγνοιας των προτιμήσεων
Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν για τεχνικές ή παιχνίδια και θέσεις για καλύτερη σεξουαλική επαφή. Όχι όμως τους συντρόφους, αλλά άλλους. Έτσι στην ουσία προσπαθούν να δουν που και σε ποια κατάσταση θα υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση. Πάνε, λοιπόν, δοκιμάζοντας και ολίγον τι στα τυφλά. Υπάρχει εναλλακτική: Το να ρωτάς για τις προτιμήσεις κάποιου είναι ο ευκολότερος τρόπος να βελτιώσεις τις κοινές σεξουαλικές εμπειρίες. Δεν απαιτεί εξοπλισμό και είναι δωρεάν.

Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά γεγονότα στο σεξ και συμβαίνουν τώρα. Πάει να πει, ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται και να συμβιβαστούμε με τα υπόλοιπα. Διότι, έτσι κάνουν όλοι!


ygeiamou.gr