MY KTEO

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Καταγγελία Σωματείου Εργαζομένων ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ: Απέκρυψαν επιβεβαιωμένο κρούσμα στο εργοστάσιο τροφών στην Αρτάκη


Ανακοίνωση

Καταγγέλλουμε την εγκληματική στάση του ομίλου AVRAMAR (ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ-ΣΕΛΟΝΤΑ), που απέκρυψε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο εργοστάσιο τροφών στην Αρτάκη (πρώην

ΚΕΓΚΟ), με συνέπεια να έχει ήδη επιβεβαιωθεί η μετάδοση σε έναν ακόμη εργαζόμενο, ενώ σε κίνδυνο είναι άμεσα δεκάδες.

Με απίστευτη κυνικότητα η εργοδοσία έβαλε προτεραιότητα να μη σταματήσουν οι μηχανές ούτε στιγμή. Έτσι ενώ ήδη είχαν ενδείξεις για νέο κρούσμα από το Σαββατοκύριακο κι ενώ λειτούργησαν παράτυπα το εργοστάσιο το Σάββατο και μάλιστα με 12ωρη βάρδια, μόλις την Τρίτη 9/2 ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι που δούλευαν με το συνάδελφο πως θα κάνουν τεστ και πρέπει να κάτσουν σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το πρώτο κρούσμα έγιναν τεστ μόλις σε μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων, ενώ στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κάθε εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με σχεδόν όλους τους άλλους άμεσα ή έμμεσα.

Το προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας είχε κάνει πολλές παρεμβάσεις προκειμένου να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των συναδέλφων. Μόνο αφού απευθυνθήκαμε και στην επιθεώρηση υγιεινής και ασφάλειας η εταιρεία ξεκίνησε τεστ σε δύο από τις πέντε μονάδες που διαθέτει στην περιοχή τα οποία και δεν ολοκλήρωσε.

Με δεδομένο πως η εταιρεία απασχολεί σχεδόν 120 εργαζόμενους σε πέντε μονάδες, μόνο στην περιοχή Αρτάκης και Ψαχνών, ο κίνδυνος ευρείας διασποράς είναι μεγάλος, καθώς δουλεύουν σε αυτές τις μονάδες εργαζόμενοι από πολλά χωριά των Μεσσαππίων, την Αρτάκη, τη Χαλκίδα και το Βασιλικό, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι δουλεύουν και σε μονάδες στη Νότια Εύβοια. Η περιοχή μας είναι ήδη στο κόκκινο γιατί έγιναν εστίες υπερμετάδοσης βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό άλλο τέτοιο έγκλημα.

Τώρα αναδεικνύεται, πιο πολύ παρά ποτέ, η ανάγκη να επανδρωθούν όλες οι υπηρεσίες με το απαιτούμενο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρξει συχνότερος έλεγχος στους πολλούς μεγάλους χώρους εργασίας στην περιοχή. Θα πρέπει σε περιπτώσεις όπως αυτή να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες, αφού υπήρξε συνειδητή απόκρυψη κρούσματος και μπήκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

           Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις προτάσεις του σωματείου

           Τα τεστ να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για όλους τους εργαζόμενους

           Όσοι εργαζόμενοι απουσιάζουν από την δουλειά τους είτε γιατί είναι θετικοί, είτε γιατί είναι σε καραντίνα να αμείβονται και να ασφαλίζονται κανονικά

           Να υπάρχει ενημέρωση των εργαζομένων και δημοσιοποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αμέσως μόλις εμφανιστούν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγνοήσουν τα τρομοκρατικά διλήμματα που βάζει η εργοδοσία και τα τσιράκια της, πως πρέπει να κάτσουμε ήσυχα και να ανεχόμαστε τα πάντα αν θέλουμε να έχουμε δουλειά και να συσπειρωθούν μαζικά στο σωματείο. Μόνο έτσι θα υπερασπίσουμε τις δουλειές μας τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας συνολικά.