MY KTEO

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Κακοκαιρία – Ζημιές σε οχήματα: Πως θα αποζημιωθείτε από το δήμο (διαδικασία+δικαιολογητικά)


Κακοκαιρία – Ζημιές σε οχήματα: Πως θα αποζημιωθείτε από το δήμο (διαδικασία+δικαιολογητικά)

Τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν από τους δήμους οι ιδιοκτήτες οχημάτων που υπέστησαν

ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, καταγράφει στην aftodioikisi.gr η δικηγορική εταιρεία Δημήτρης Περπατάρης & Συνεργάτες.

Όπως αναφέρει:

Κάθε Δήμος οφείλει να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα για την συντήρηση και την προστασία των χώρων πρασίνου και των λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων, ιδιαίτερα δε των δένδρων και ων δενδροστοιχιών.

Παράλληλα οφείλει να προστατεύει την περιουσία των πολιτών και να μεριμνά για την εκ μέρους τους ασφαλή χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Συνεπώς οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει την πτώση των δένδρων ή των κλαδιών τους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής κίνηση πεζών και οχημάτων καθώς και η ασφαλής στάθμευση αυτών.

Αν ο Δήμος παραλείψει να λάβει τα ως άνω μέτρα και συνεπεία αυτής της παράλειψης προκληθή είτε περιουσιακή είτε της υγείας βλάβη, ευθύνεται σε αποζημίωση ανεξαρτήτως υπαιτιότητας, καθ’ ότι η ευθύνη του είναι αντικειμενική.

Η χρηματική αποκατάσταση της ζημίας σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη βάσει της κείμενης νομοθεσίας για τον εξώδικο συμβιβασμό.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Α. Έγγραφο που να προκύπτει ότι είστε ο ιδιοκτήτης του οχήματος. (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο)

Β. Έγχρωμες φωτογραφίες της ζημιάς επί του οχήματος σας.

Γ. Έκθεση καταγραφής συμβάντος στην αρμόδια Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δ. Έκθεση η τιμολόγιο που να πιστοποιεί το μέγεθος της ζημιάς.