MY KTEO

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Π.Ε. Εύβοιας: Προειδοποιούμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους


Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Εύβοιας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Προειδοποιούμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να

μεριμνήσουν για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας, για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν.

Ειδικότερα συνιστάται στους πολίτες:

         Σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

         Να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

         Να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και να βεβαιωθούν ότι το γνωρίζουν.

         Οι διαμένοντες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και όσοι δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι κλπ) να φροντίσουν για την επάρκεια προμηθειών (καύσιμης ύλης, ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό, ζωοτροφές κλπ) για το προσεχές διάστημα.  Επίσης, να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής και της μετακίνησής τους λαμβάνοντας υπόψη ότι, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι, η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμα και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.

         Να λάβουν μέτρα προστασίας των δικτύων ύδρευσης (βρύσες κλπ)  που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού. Επίσης, να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό και να προστατευτούν.

         Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και ανάλογα με τον προορισμό, να αναλογιστούν το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν. 

         Πριν από κάθε μετακίνηση να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους.Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.)

           Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

           Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

           Να αποφύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Για κανένα λόγο να μην διασχίζουν χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή.

           Να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος πτώσεις κεραυνών).

           Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

           Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.