MY KTEO

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Παλαμίδα πλακί στο φούρνο


Υλικά Συνταγής:
1 μεγάλη παλαμιδα γύρω στο 1½ -2 κιλά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
2 -3 σκ. σκόρδο σε φέτες
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε καρέ ή σε φέτες)
2 ντομάτες (κομμένες σε καρέ ή φέτες)
1 ματσάκι μαϊντανό (χοντροκομμένο)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Η παλαμίδα έχει γεύση πλούσια και είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια. Για να κάνουμε την παλαμίδα πλακί στο φούρνο, πρώτα θα την κόψουμε σε μερίδες και μετά θα την καθαρίζουμε. Δηλαδή, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.

Τότε αφού κόψουμε την παλαμίδα σε φέτες, την πλένουμε πολύ καλά να φύγει τελείως το αίμα από το κεντρικό κόκκαλο στη μέση της φέτας. Το κεφάλι το καθαρίζουμε εξωτερικά με μαχαίρι. Έχει μια σκληρή φλούδα που την τραβάμε και φεύγει.

Βάζουμε τα μουρέλα παλαμίδας αφού τα πλύνουμε πολύ καλά, σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ταψάκι και αλατίζουμε και από τις δυο πλευρές το ψάρι. Αφήνουμε την παλαμίδα στο ψυγείο μέχρι να την ψήσουμε.

Σε ένα ταψί βάζουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το μαϊντανό και τα σκόρδα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 15΄ στους 200 °C στον αέρα, να αρχίσει να βράζει η σάλτσα.

Προσθέτουμε την παλαμίδα και τη βάζουμε μέσα στη σάλτσα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ μέχρι να ψηθεί η παλαμίδα και η σάλτσα να μελώσει και να μείνει σχεδόν με το λάδι της.

Η παλαμίδα είναι έτοιμη όταν τραβάμε το κόκαλο και ξεκολλάει εύκολα από το φιλέτο της. Σερβίρουμε την παλαμίδα πλακί, ζεστή με φρέσκο ψωμί.


www.argiro.gr