MY KTEO

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Λαχανόρυζο λεμονάτο


Υλικά Συνταγής:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό σφιχτό λάχανο κομμένο σε μπουκιές
1 τρυφερό πράσο κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 σελινόριζα ψιλοκομμένη σε καρέ ή λεπτές φέτες
1 καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη ή σε λεπτές φέτες
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
2 φλ. ζεστό νερό η ζωμό
3/4 φλ. ρύζι καστανό
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
λίγους στήμονες κρόκο Κοζάνης
γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Για το υγιεινό λεμονάτο λαχανόρυζο, σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το πράσο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3’ λεπτά.

Προσθέτουμε τη σελινόριζα και το λάχανο και σοτάρουμε για 3’ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο και το ζεστό νερό.

Αλατοπιπερώνουμε χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τα βότανα, άνηθο και μαϊντανό. Αν θέλουμε προς το τέλος του βρασμού, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να χυλώσει ωραία.

Αφήνουμε το λεμονάτο λαχανόρυζο να σταθεί στην κατσαρόλα για 10 λεπτά σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα, να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του φαγητού. Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λίγο γιαούρτι.


www.argiro.gr