MY KTEO

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ανεβάζει στροφές η επιχείρηση "Ελευθερία"


Ένα δύσκολο "κοκτέιλ" δεδομένων και συνθηκών, το οποίο απαιτεί τη συνεχή αναπροσαρμογή σε στρατηγικές και αποφάσεις, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, δώδεκα μήνες από την ημέρα που η πανδημία…χτύπησε την πόρτα της χώρας.

Με την προσοχή να εστιάζει στον κίνδυνο αναζωπύρωσης του κορονοϊού, ελέω των μεταλλάξεων που προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους, τα δεδομένα των μολύνσεων βρίσκονται καθημερινά στο "μικροσκόπιο" της επιτροπής και του Μεγάρου Μαξίμου, όσο αυξάνει ταχύτητα η επιχείρηση εμβολιασμού της κοινότητας, που έχει ως κυρίαρχο στόχο την επίτευξη της περιλάλητης ανοσίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο της επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

"Αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Επιπλέον ακολουθούμε με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη", τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Έχουμε ένα μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο και θα ήθελα να σας πω ότι πραγματικά η επιτυχία του ρυθμού του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί 100% από το πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων των δόσεων, όπως έχει προγραμματιστεί με τις εταιρείες που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής...", επεσήμανε ο κ. Ταραντίλης.

Στο πλαίσιο αυτό και με πρόθεση να…ανεβάσει στροφές η επιχείρηση "Ελευθερία", ο μηχανισμός στη χώρα μας είναι έτοιμος, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, να ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους εμβολιαστικούς ρυθμούς, από τη στιγμή που οι παραλαβές εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες. "Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ακόμα 300 εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας το σύνολο στα 700, ενώ το προσωπικό που απασχολείται στην εκστρατεία εμβολιασμού θα ενισχυθεί κατά περισσότερα από 1.000 άτομα, πέραν των 7.000 προσλήψεων που έγιναν το 2020 για ανάγκες του ΕΣΥ.

Η διαδικασία έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 500 άτομα", σχολιάζουν παράγοντες, ενώ στη…μάχη ετοιμάζονται να μπουν και τα δύο από τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτά της Helexpo και της ΔΕΘ. "Η χώρα μας κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται καθημερινά.

Παράλληλα, ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο υπερκαλύφθηκε, αφού έγιναν 270.000 εμβολιασμοί. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 290.000 δόσεις και η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 2,75% του πληθυσμού", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στις δόσεις των εμβολίων:

-Μέχρι τέλος Μαρτίου η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 1.415.000 δόσεις από την Pfizer και 240.000 από την Moderna.

Από την AstraZeneca αναμένονται πλέον 410.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και περίπου 540.000 τον Μάρτιο. Δηλαδή, συνολικά 950.000 δόσεις.