MY KTEO

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Περιοδεία Γιώργου Μαρίνου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Ευβοίας στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας


Περιοδεία στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας την Κυριακή 21/2/2021 πραγματοποίησε κλιμάκιο της Κομματικής οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Ευβοίας. Κατά την διάρκεια της περιοδείας επιβεβαιώθηκαν οι τραγικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και της χιονόπτωσης στη Βόρειο-Κεντρική Εύβοια. Επιβεβαιώθηκε το μέγεθος της καταστροφής σε δενδρώδεις καλλιέργειες από την χιονόπτωση, αλλά και τους κινδύνους για χιλιάδες κάτοικοι που παρέμειναν για ημέρες χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση. 

   Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μαρίνος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο αποτελούμενο από τη Λένα Γεροπαναγιώτη, γραμματέα της ΤΕ Ευβοίας και μέλος του ΓΠ Αν.Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και τον Στάθη Λιαγκάκη, δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, συναντήθηκαν με μέλη Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου και ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής, ενώ επισκέφθηκαν και κατεστραμμένες εκτάσεις.

   Μέσα από την συνάντηση αλλά και τις επιτόπιες επισκέψεις διαπιστώθηκε ότι μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους και ελαιοπερίβολων έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από το χιόνι, αφήνοντας χωρίς εισόδημα και οδηγώντας στην απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής, που βιοπορίζονται από την συλλογή ρητίνης και την καλλιέργεια της ελιάς. Χιλιάδες δέντρα πεύκου έχουν σπάσει και τα κατεστραμμένα δάση θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθουν και να γίνουν ξανά εκμεταλλεύσιμα. Επίσης έχουν καταστραφεί δασικοί δρόμοι και μονοπάτια με αποτέλεσμα οι ρητινοκαλλιεργητές να αδυνατούν να προσεγγίσουν τα δέντρα που έχουν μείνει όρθια, ενώ παράλληλα οι πεσμένοι κορμοί πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

   Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στους ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής με χιλιάδες ελαιόδεντρα να έχουν καταστραφεί από το χιόνι, ενώ απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθουν στην παραγωγή. Σε απόγνωση βρίσκονται επίσης και συκοπαραγωγοί του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε περιοδεία που πραγματοποίησε νωρίτερα ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ένας τεράστιος αριθμός δέντρων συκιάς έχει καταστραφεί.

   Επίσης ο Γιώργος Μαρίνος συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βίωσαν εφιαλτικές στιγμές μένοντας ακόμη και πέντε ημέρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση προσπαθώντας μόνοι τους να επιβιώσουν. Εξέφρασαν την οργή τους για τους τρεις θανάτους κατοίκων τις περιοχής,  το γεγονός ότι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας έμειναν αβοήθητοι, καθώς και για το ότι οι κάτοικοι βρίσκονται απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι απέναντι σε κάθε καιρικό φαινόμενο.

   Συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας , Γιώργο Τσαπουρνιώτη, όπου διαπιστώθηκε η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της τοπικής διοίκησης, καθώς και η αντίστοιχη κατάσταση υποστελέχωσης στην ΔΕΔΔΗΕ που έχει οδηγήσει στην έλλειψη συντήρησης του δικτύου και σε μεγάλες δυσκολίες στην αποκατάσταση βλαβών.

   Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρει:
Οι τρείς νεκροί και η γενικότερη οδυνηρή κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια», επιβάλλει να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων, την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι συνένοχες, και είναι απαράδεκτο περιοχές να μένουν για μέρες χωρίς νερό και ρεύμα.
Η τραγική υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού για τα οποία οι θιασώτες της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, της ΕΕ, φέρουν ακέραιη την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν βήμα - βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Οι περιοδείες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, στην περιοχή του Δήμου Ιστιαίας και του Μαντουδίου -Αγ.Αννας -Λίμνης, οι συναντήσεις με κατοίκους, ρητινοκαλλιεργητές, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς σύκου, αγρότες και επαγγελματίες, με τους Δημάρχους, αποκάλυψαν μια εικόνα καταστροφής.
Οι ζημιές στα πεύκα, τις ελιές, τις συκιές είναι εκτεταμένες. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα αποζημίωσης 100% και να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί και σίγουρα περισσότερο από τα δύο χρόνια. Επιτακτική είναι η ανάγκη να καθαριστούν όχι μόνο οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι αλλά και τα μονοπάτια στο δάσος με κρατική ευθύνη, ώστε όχι μόνο να αποκτήσουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στα πεύκα αλλά και να προστατευτεί η προστασία του δάσους.
Η πείρα της προηγούμενης περιόδου π.χ από τις πλημμύρες, ο αποκλεισμός πολλών πληγέντων οικογενειών από τις αποζημιώσεις και η ανεπαρκέστατη οικονομική στήριξη, προειδοποιεί και καθιστά αναγκαία την άμεση οργάνωση της πάλης, την ανάπτυξη μαζικού διεκδικητικού κινήματος.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα και έξω από την βουλή για:
Άμεση, έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις άμεσα και στο 100% για τις καλλιέργειες που έπαθαν μεγάλες ζημιές, κάλυψη 100% του χαμένου εισοδήματος από τις ζημιές της κακοκαιρίας «Μήδεια» για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.

Καθαρισμός του δάσους, συμπεριλαμβανομένων μονοπατιών, με κρατική ευθύνη.

Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλες οι κρατικές δομές πολιτικής προστασίας.

Μέτρα και υποδομές ώστε κανένα σπίτι να μην μένει χωρίς ρεύμα και νερό στις κακοκαιρίες.

Σύγχρονο οδικό δίκτυο, ταχύτατο και ασφαλές με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές υποδομές για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Πλήρη στελέχωση των δομών υγείας, των Κέντρων Υγείας του νομού και του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Πλήρη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών με προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα. Επαρκής αντιπυρική θωράκιση .