MY KTEO

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

«Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας: Επιτακτική ανάγκη η στήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων του νοσοκομείου και των σωματείων για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού

 


«Εδώ και τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν τα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου καθώς και των εργατικών σωματείων της περιοχής ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίζουν την υγεία του λαού της πόλης μας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας.

«Με μεγάλη καθυστέρηση συζητήθηκε η κατάσταση με την πανδημία στον δήμο, ακούγοντας από τη δημοτική αρχή όλο αυτόν τον καιρό που θέταμε το θέμα ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «ενώ οι κάτοικοι του δήμου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκρηκτική κατάσταση, με τους χώρους δουλειάς να έχουν γίνει υγειονομική βόμβα, τα σχολεία να είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, οι χώροι υγείας της περιοχής λειψοί και ανοχύρωτοι, για τα μέτρα που προτείναμε ώστε να προστατευθεί η υγεία του λαού αποποιήθηκε τις ευθύνες λέγοντας ότι όλα αυτά δεν είναι στην δικαιοδοσία της. Ειδικά, για το νοσοκομείο και τη δημόσια υγεία δεν έβγαλε κουβέντα...».

Παράλληλα, «αποθεώνεται η ατομική ευθύνη τη στιγμή που τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα, εδώ και δέκα μήνες δεν έχει παρθεί κανένα από τα αναγκαία μέτρα για τα σχολεία και οι δομές υγείας της περιοχής συνεχίζουν με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και της σημερινής να υποβαθμίζονται».

Χαρακτηριστικό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Χαλκίδας που ναι μεν έχει ένα πολυτελές περιτύλιγμα, όμως στενάζει κάτω από τις αυξημένες ανάγκες. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι κυριολεκτικά κουτσουρεμένα, οι τεράστιες ελλείψεις είναι αδύνατο να καλυφθούν με τις μετακινήσεις προσωπικού ή με κάποιες προσλήψεις επικουρικών με ημερομηνία λήξης. Στους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζεται καν η μετακίνηση με αστική συγκοινωνία. Αντίστοιχα υποβαθμισμένες είναι και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως το ΚΥ Χαλκίδας, τα ΤΟΜΥ, τα περιφερειακά ιατρεία που θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα με όλο το απαραίτητο προσωπικό και υποδομή για να αναλάβουν τη διαδικασία των εμβολιασμών αλλά και της παρακολούθησης τους πληθυσμού που εμβολιάζεται».

Γι' αυτό και απαιτεί: 

- Να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μεγάλους χώρους δουλειάς καθώς και στα σχολεία.

- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα σχολεία, με 15 άρια τμήματα, κατάλληλες υποδομές, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας.

- Έκτακτη χρηματοδότηση για τις δημόσιες υγειονομικές δομές,  άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγοντα χαρακτήρα και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστούν στους εργαζόμενους οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειάς τους, τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας τους και η ένταξή τους στα ΒΑΕ.

- Να ενισχυθεί η ΠΦΥ με προσωπικό και υποδομές κι όχι να αποψιλώνεται προκειμένου να καλύπτει τα κενά του ΓΝ Χαλκίδας.

- Με ευθύνη της τοπικής διοίκησης να δοθεί άμεσα λύση στη μετακίνηση των εργαζομένων από και προς το νοσοκομείο.

- Εξασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος, κάθε εργαζόμενου, επαγγελματία. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο Δήμου σχετικά με χρέη επαγγελματιών, μείωση δημοτικών τελών κ.λπ.