MY KTEO

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Πόση ιδιωτικότητα είναι υγιής σε μία σχέση;


Όταν δύο σύντροφοι δεν αντιλαμβάνονται την προσωπική τους ανάγκη για ιδιωτικότητα, η σχέση τους συχνά καταλήγει προβληματική.
Για να δημιουργηθεί μια υγιής και συναισθηματικά στενή σχέση, οι δύο σύντροφοι πρέπει να ανοίγουν την καρδιά τους ο ένας στον άλλο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζονται όλα όσα σκέφτονται ή αισθάνονται.

Παρόλο που είναι εξαιρετικά σημαντικό να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, δύο σύντροφοι χρειάζονται και την ιδιωτικότητα προκειμένου να ζουν και να επεξεργάζονται τη ζωή σαν ξεχωριστές οντότητες – είτε κρατώντας ένα προσωπικό ημερολόγιο, είτε απλώς μη συζητώντας εκτενώς για συγκεκριμένα θέματα όταν χάνονται στις δικές τους σκέψεις. Πρόκειται για κάτι που τους δίνει το χρόνο να αναπτυχθούν σαν άτομα, με αποτέλεσμα σαν σύντροφοι να έχουν πάντα κάτι να ανακαλύψουν ο ένας για τον άλλο.

Αν και όλοι αναζητούν την ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη, πολύ συχνά διαφέρει η έκταση της ιδιωτικότητας που αισθάνεται ότι χρειάζεται ο κάθε σύντροφος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι. Οι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο προσωπικό χώρο μπορεί να αισθάνονται πνιγμένοι από έναν σύντροφο ο οποίος θέλει να γνωρίζει όλα όσα σκέφτονται, νιώθουν ή κάνουν. Αντίστοιχα, αυτοί που έχουν ανάγκη από περισσότερη εγγύτητα μπορεί να νιώσουν απόρριψη από συντρόφους που προτιμούν την ιδιωτικότητα. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, απλώς ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες.

Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν το μέτρο στην αναζήτηση είτε της υπερβολικής ιδιωτικότητας, είτε της πλήρους εγγύτητας. Από τη μία πλευρά, η υπερβολική ιδιωτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε δύο παράλληλες ζωές μεταξύ των συντρόφων, από την άλλη η απόλυτη εγγύτητα μπορεί να κάνει τους συντρόφους να χάσουν τον χώρο που μπορούν να είναι ο εαυτός τους, εκεί που συνιστούν ένα άτομο κι όχι ένα ζευγάρι. Ο τρόπος για να αποφευχθούν και οι δύο περιπτώσεις είναι τα άτομα να αναγνωρίζουν ότι τα υγιή ζευγάρια αποτελούνται από ένα συνδυασμό αυτόνομων και ανεξάρτητων ατόμων αλλά και συνδεδεμένων, εξαρτώμενων μονάδων.

Μπορείτε να βρείτε την ισορροπία στη σχέση σας κρατώντας τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, ανάλογα με το «χώρο» και την ιδιωτικότητα που χρειάζεται ο καθένας σας. Είναι σημαντικό να σέβεστε τις διαφορές σας στον τομέα αυτό και να τις συζητάτε. Αν αισθάνεστε ενοχλημένοι γιατί η σύντροφός σας δεν σας μιλάει για την συζήτηση που είχε με τις φίλες της στην έξοδό τους, μπορείτε να της το πείτε. Στην προκειμένη περίπτωση, ζητήστε από εκείνη να είναι περισσότερο ανοικτή απέναντί σας. Προσπαθήστε όμως, να καταλάβετε ότι μπορεί να αισθάνεται πως πνίγεται από τη δική σας προσδοκία ότι πρέπει να σας «ενημερώνει» για οποιαδήποτε λεπτομέρεια της ζωής της. Σε αυτή την περίπτωση, θέλει από εσάς να σεβαστείτε την ανάγκη της για περισσότερη ιδιωτικότητα.

Αν αποτύχετε να αναγνωρίσετε τις διαφορετικές ανάγκες του καθενός για ιδιωτικότητα και εγγύτητα, είναι πολύ πιθανό η σχέση να καταρρεύσει. Αντί να επιμένετε να πείσετε την σύντροφό σας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας, προσπάθησε να επικεντρωθείτε στο πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά της  – αν, για παράδειγμα, αισθάνεστε μοναξιά ή απόρριψη ή νιώθετε ότι πνίγεστε. Στη συνέχεια, δώστε προσοχή στο πώς η δική σας συμπεριφορά επηρεάζει εκείνη. Αν κάποιος από τους δυο σας δυσκολεύεται να είναι ελαστικός στο θέμα αυτό, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο και να κάνετε μια κοινή προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση αποδεκτή κι από τους δύο. Αυτό, βέβαια, μπορεί να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά του ενός για να βοηθήσει τον άλλο. Για παράδειγμα, ο σύντροφος που χρειάζεται περισσότερη ιδιωτικότητα μπορεί να παράσχει πιο πολλές διαβεβαιώσεις ότι ενδιαφέρεται για τον άλλο, ακόμα κι αν συνεχίζει να κρατάει τα μηνύματα για τον εαυτό του ή καθυστερεί να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για συγκεκριμένα θέματα.

Όταν μιλάμε για το πόση ιδιωτικότητα πρέπει να υπάρχει σε μία σχέση, ίσως σας βοηθήσει αν το σκεφτείτε σαν μια από κοινού απόφαση. Είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ότι η γνώμη τους έχει ακουστεί, έχει γίνει σεβαστή κι ότι ο σύντροφός τους τούς στηρίζει και τούς αποδέχεται. Όταν βρείτε τον τρόπο να γεφυρώσετε τις διαφορές σας, θα αισθάνεστε και οι δύο ότι ο ένας νοιάζεται για τον άλλο ακόμα κι όταν οι ανάγκες σας για προσωπικό χώρο δεν συμφωνούν απόλυτα τη δεδομένη στιγμή.


ygeiamou.gr