Evia Top: Σαγκουίνι: Γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας;

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021

Σαγκουίνι: Γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας;


Το σαγκουίνι είναι γνωστό ως το «κόκκινο πορτοκάλι». Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που είναι αντιοξειδωτική και λυκοπένιο που το βρίσκουμε επίσης στη ντομάτα.

Είναι το μοναδικό φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών που περιέχει ανθοκυανίνες, οι οποίες του δίνουν αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα.

Τι μας προσφέρει το σαγκουίνι
Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Ισως όμως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Περιέχει (όπως και το πορτοκάλι) καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Πολυφαινόλες και φλαβανόνες οι οποίες, σε συνδυασμό με την υψηλότατη δόση βιταμίνης C που περιέχεται στο σαγκουίνι, προστατεύουν καθημερινά τον οργανισμό μας από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών, που παράγονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καθημερινού στρες, του καπνίσματος κ.ά. Ισως όμως το πιο σημαντικό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες.


govastileto.gr