MY KTEO

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Απεργιακή κινητοποίηση Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας-Φωνάζουμε για τις ανάγκες της Δημόσιας υγείας σε κατάσταση πανδημίας, ένα χρόνο τώρα


Ανακοίνωση

Φωνάζουμε για τις ανάγκες της Δημόσιας υγείας σε κατάσταση πανδημίας, ένα χρόνο τώρα.

Διαμαρτυρόμαστε για ελλιπή οργάνωση και στελέχωση του νοσοκομείου Χαλκίδας, φοβούμενοι ότι και η περιοχή μας θα δεχτεί μεγάλη πίεση.

Και οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.…

Η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση ύποπτων και θετικών κρουσμάτων στα ΤΕΠ, η μεγάλη πληρότητα κλινικής και ΜΕΘ covid19, το αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό που καθημερινά μετράει απώλειες, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, η οποία τείνει πλέον να γίνει ανεξέλεγκτη και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι οι εργαζόμενοι. Έχουμε ξεπεράσει όρια και αντοχές....

Δυστυχώς αυτό που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι να δημιουργούν νέες κλίνες για covid19, χωρίς να ενδιαφέρονται για το έμψυχο δυναμικό.

Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου λειτουργούσε στο νοσοκομείο κλινική covid19 με 18 κλίνες και ΜΕΘ covid19 με 10 κλίνες.

Ξαφνικά προστέθηκαν κλίνες, ώστε σήμερα στην κλινική covid19 να έχουμε 27 ασθενείς, ενώ στη ΜΕΘ covid19 12, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση με έμψυχο δυναμικό. Επιπλέον τα ύποπτα ή θετικά περιστατικά μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στο υπόγειο, στον προθάλαμο της κλινικής covid19, όπου λειτουργούν εξεταστήρια με προσωπικό από τα ΤΕΠ, δηλαδή ο γιατρός και ο νοσηλευτής τη μία μέρα θα είναι στη διαλογή των περιστατικών covid και την επόμενη θα αντιμετωπίζει ασθενείς στα επείγοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στη ΜΕΘ το προσωπικό εργάζεται σε συνεχόμενες βάρδιες με ένα ρεπό ή και χωρίς ρεπό την εβδομάδα, ενώ πάλι δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες....Και φτάνουμε στις αναλογίες 1 νοσηλευτής, στην καλύτερη περίπτωση, για 4 ασθενείς και στη χειρότερη 1 νοσηλευτής για 6 ασθενείς....εγκληματική αναλογία για τη λειτουργία της ΜΕΘ.

Επιπλέον η λειτουργία της κλινικής covid19 δεν τηρεί τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για ασθενείς και προσωπικό, ενώ στην ουσία λειτουργεί ως ΜΑΦ και όχι ως κλινική ήπιας νοσηλείας και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως έχουμε επισημάνει με έγγραφά μας, προς τη Διοίκηση, την 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.

Και δεν μείναμε σε αυτό... Με εντολή της Διοίκησης έγινε σύμπτυξη 2 κλινικών, της Μ/Γ και της Παιδ/κής, στον 1ο όροφο, με σκοπό να δοθούν άλλες 32 κλίνες για covid19, με μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, για να τις λειτουργήσει. Στην κλινική covid19, που λειτουργεί στο υπόγειο, όπως και στην κλινική του 1ου ορόφου δεν υπάρχει μόνιμο ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μετακινηθεί είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ και τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου υπολειτουργούν. Επίσης μόνιμοι τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων, φυσιοθεραπευτές κλπ θα πρέπει να απασχολούνται στις συγκεκριμένες κλινικές.

Φυσικά οι μετακινήσεις προσωπικού, η υπολειτουργία των τμημάτων, το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων και τακτικών ιατρείων δεν λύνουν το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, αντίθετα το μετατρέπουν σε νοσοκομείο μιας νόσου και αυτό με οριακό προσωπικό.

Είναι εγκληματικές οι πολιτικές ευθύνες που φέρει η Κυβέρνηση γιατί πάνω από 10 μήνες από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει κάνει τίποτα το ουσιαστικό για να θωρακίσει την δημόσια υγεία ενώ βρισκόμαστε προ του τρίτου κύματος!

Οι υπεύθυνοι μπορεί να σφυρίζουν αδιάφορα και να παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια......όμως εμείς δεν θα ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία τους.…

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού με διαδικασίες του κατεπείγοντος και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων.

Τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Τακτικά, επαναλαμβανόμενα, τεστ στους εργαζόμενους.

Να μην μετατραπεί το νοσοκομείο σε νοσοκομείο μιας νόσου.

Ενίσχυση της ΠΦΥ σε υποδομή και προσωπικό, ώστε να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό των κατοίκων της πόλης και του νομού γενικότερα.

Ένταξη στα ΒΑΕ.

Χαρακτηρισμό των συνεπειών από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα και επαγγελματική ασθένεια.

                                                                                            Το ΔΣ