MY KTEO

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

«Παγώνει» τα τιμολόγια ρεύματος η ΔΕΗ


Σε «πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τις 31 Μαρτίου προχώρησε η ΔΕΗ, βάζοντας φρένο στις ανατιμητικές τάσεις που έχει προκαλέσει ο συνδυασμός υψηλών τιμών χονδρεμπορικής αγοράς και αυξημένου κόστους ρύπων (CO2). 

H σημαντική άνοδος του κόστους των CO2 τον πρώτο μήνα του 2021, κατά 40% από τον Νοέμβριο του 2020, θα έθετε αυτόματα σε ενεργοποίηση μέσα στον Φεβρουάριο τη ρήτρα CO2 που η ΔΕΗ ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος από τον Νοέμβριο του 2019 έναντι μελλοντικών υψηλών διακυμάνσεων. 

Προκειμένου να αποτρέψει σημαντικές αυξήσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας μετρώντας τις οικονομικές και ψυχολογικές αντοχές τους, η ΔΕΗ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα και να «παγώσει» τα τιμολόγια μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στις προθέσεις της εταιρείας, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, είναι τα τιμολόγια να παραμείνουν σταθερά για όλο το 2021, γι’ αυτό και θα ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις εάν χρειαστεί. Οι ίδιοι παράγοντες ωστόσο εκτιμούν ότι η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στο υψηλό κόστος των CO2 και θα αποτρέψει την ενεργοποίηση της ρήτρας και το διάστημα μετά τον Μάρτιο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα νέα προϊόντα που έχει βγάλει στην αγορά η ΔΕΗ (δύο νέα τιμολόγια) δεν προβλέπουν ρήτρες, τάση που φαίνεται ότι θα διαμορφώσει συνολικά τη νέα εμπορική πολιτική της επιχείρησης. 

Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, στην ενεργοποίηση της ρήτρας οριακής τιμής συστήματος έχουν προχωρήσει από τις αρχές του έτους οι ιδιώτες πάροχοι, αναπροσαρμόζοντας τα τιμολόγιά τους στη βάση της υψηλής διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος που προκάλεσε με την εφαρμογή του το target model. Oι συμβάσεις των ιδιωτών παρόχων έχουν συνδέσει την τιμή της κιλοβατώρας με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς και προβλέπουν αυτόματα αναπροσαρμογή από ένα ύψος απόκλισης και πάνω (ή κάτω αντίστοιχα) το οποίο διαφοροποιείται από πάροχο σε πάροχο. Η εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του στα 81,77 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο και στα 85 ευρώ/MW τον Δεκέμβριο ενεργοποίησε τις ρήτρες οριακής τιμής συστήματος, με αποτέλεσμα οι οικιακοί καταναλωτές να επιβαρυνθούν με αυξήσεις 7%-10% και σε κάποιες περιπτώσεις και με 20%. 

Οι επιχειρήσεις
Με αυξήσεις της τάξης του 20% έχουν επιβαρυνθεί και οι βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση, από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Πρόσθετες αυξήσεις φέρνει τουλάχιστον για τους πελάτες μέσης τάσης της ΔΕΗ και η άνοδος του κόστους CO2. Οι συμβάσεις τους προβλέπουν σύνδεση της τιμής με το κόστος της επιχείρησης για CO2, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο τόσο λόγω των υψηλών τιμών όσο και της αύξησης της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου τον Δεκέμβριο στο 19%, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τηλεθέρμανση. Ετσι τα τιμολόγια Ιανουαρίου για τους πελάτες μέσης τάσης της ΔΕΗ έχουν επιβαρυνθεί με περίπου 19 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι προβλέψεις πάντως των αναλυτών για μέση τιμή CO2 στα 39,24 ευρώ/MWh το 2021 και 46,24 ευρώ/MWh το 2022, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, δημιουργούν έδαφος για νέες πιέσεις στα τιμολόγια ρεύματος και απομακρύνουν το καλό σενάριο της αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος. Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ιδιαιτέρως αρνητικό για τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραταθούν πολύ πέραν του Φεβρουαρίου.