MY KTEO

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Μέτρα αποκλειστικά για την στήριξη της Εστίασης ζητά το Επιμελητήριο Εύβοιας


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Εστίαση είναι ο πλέον θιγόμενος και εξασθενημένος επαγγελματικός κλάδος από την πανδημία. Η

πίεση που έχουν υποστεί, όλο αυτό το διάστημα, οι επιχειρηματίες του χώρου είναι κυριολεκτικά ασφυκτική.

Οι επίσημες στατιστικές αναφέρουν ότι την περασμένη χρονιά η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων Εστίασης ξεπέρασε το 50%. Συνολικά δε, την ίδια χρονιά χάθηκαν 4 δισ. Ευρώ, ενώ κάθε μέρα του lockdown στοιχίζει περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Είναι λογικά απολύτως απαραίτητο, ο κλάδος της Εστίασης να τύχει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από την Πολιτεία, όσο ιδιαίτερη ήταν και η ΄΄ αποστολή ΄΄  που του ανέθεσε η Πολιτεία. Να παραμείνει δηλ. διαρκώς κλειστός, προστατεύοντας πρώτος, την κοινωνία και την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα, από την πανδημία και την εξάπλωση της.

Σε αυτή την πραγματικότητα, το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά την αποφασιστική και πραγματικά γενναία στήριξη του Κλάδου της Εστίασης από την Πολιτεία, ως εξής :

1.            Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η Κυβέρνηση πρόκειται να ικανοποιήσει - υπό προϋποθέσεις - το αίτημα του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την επιδότηση των επιχειρήσεων επί όλων των λειτουργικών τους εξόδων.

Προς την κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε την ικανοποίηση μας που το αίτημα μας εισακούστηκε.

Με την παρούσα ωστόσο το Επιμελητήριο Εύβοιας επανερχόμενο στο ίδιο Μέτρο, ζητά όπως η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ειδικά ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ να ισχύσει ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

2.            Παράλληλα το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά την στήριξη των επιχειρήσεων Εστίασης μέσω Ενός Ειδικού Προγράμματος με τη Μορφή Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης - με αναλογικά κριτήρια.

Ως ενός εντελώς απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης για την βιωσιμότητα και την επαναδραστηριοποίησή των επιχειρήσεων του Κλάδου.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αποκλειστικό για την Εστίαση και πέραν του υφιστάμενου προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής που είναι σε εξέλιξη.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Εστίαση Πεθαίνει. Ένας Κλάδος που συνδυαστικά, με τον Τουρισμό έχει συμβάλλει  τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας και παράλληλα στην στήριξη της εργασίας. Ένας Κλάδος που  ενόψει  της θερινής περιόδου και της επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας, θα κληθεί να δηλώσει παρόν στην αιχμή του δόρατος της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας. Είναι λοιπόν χρέος μας την Εστίαση να τη στηρίξουμε ιδιαίτερα και ρεαλιστικά γενναία. 

Θα παρακαλούσαμε θερμά για την θεσμοθέτηση των Προτάσεων μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον  τρόπο στην επιβίωση του Κλάδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η Εστίαση θα καταρρεύσει.

Με Τιμή,

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Γεροντίτης