MY KTEO

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Συρίγος: Δύσκολο να ανοίξουν φέτος τα πανεπιστήμια


«Δύσκολο να επιστρέψουν στις πανεπιστημιακές αίθουσες οι φοιτητές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και θα εισηγηθεί στη κυβέρνηση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων της χώρας.

Πάντως, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος εκτιμά πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν ξανά τα πανεπιστήμια».

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» 104,6, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι φοιτητές ναι μεν δεν νοσούν, κατά κανόνα, βαριά, ωστόσο λειτουργούν ως υπερμεταδότες του κορωνοϊού. Εξάλλου, προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα, όπως μετακινήσεις από νομό σε νομό για φοιτητές που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας κ.α.

Όπως ανέφερε, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αρχίζει το εαρινό εξάμηνο και το υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την επίλυση προβλημάτων, όπως οι πρακτικές ασκήσεις, τα εργαστήρια κτλ.

«Πιθανό να έχουμε συγκρούσεις στα πανεπιστήμια»

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εστίες σύγκρουσης στα πανεπιστήμια, με την εφαρμογή του νόμου Κεραμεώς – Χρυσοχοΐδη και την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο Άγγελος Συρίγος υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι εξετάζουν την περίπτωση ομάδες «με τελετουργικό τρόπο» να δείξουν πως το νέο σώμα είναι ανεπιθύμητο στις σχολές, ωστόσο «έχουν ληφθεί μέτρα από την αστυνομία».

Τέλος, εκτίμησε πως σε βάθος χρόνου η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και σύντομα «δεν θα χρειάζεται καν η ύπαρξη αστυνομικού σώματος».