Evia Top: "Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία του λαού"

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021

"Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία του λαού"


Τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα για την προστασία του λαού, επισημαίνει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στην Εύβοια, καταγγέλλοντας τις εγκληματικές ευθύνες της

κυβέρνησης γιατί δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα ενώ είχε όλο τον απαραίτητο χρόνο, από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, επισημαίνει: 

«Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Δήμο Χαλκιδέων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία στους κατοίκους. Συνοδεύεται μάλιστα από αυξημένα κρούσματα στους γειτονικούς Δήμους Διρφύων, Μεσσαπίων και Θήβας όπου και εργάζονται εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Χαλκιδέων. Τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία αγνόησε τις προτάσεις των υγειονομικών και των συνδικάτων και δεν πήρε έγκαιρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα εργοστάσια και άλλοι χώροι δουλειάς, για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, για την ενίσχυση των δομών Υγείας.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική

  • Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας λειτουργεί χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των εν λειτουργία κλινικών του, ενώ επιφορτίζεται και τις ανάγκες της κλινικής και ΜΕΘ COVID και τις ανάγκες του εμβολιασμού. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών, δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας φτάνουμε  στο σημείο να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών COVID.
  • Στους χώρους δουλειάς δεν υπάρχει κανένας κρατικό έλεγχος για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό. Οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες όπως αποδεικνύουν τα δεκάδες καταγεγραμμένα κρούσματα σε μαζικούς χώρους δουλειάς.
  • Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Ήδη μέσα στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των νηπιαγωγείων και δημοτικών καταγράφονται πολυάριθμα κλειστά τμήματα λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη γιατί δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ είχε όλο τον απαραίτητο χρόνο και τα διαθέσιμα επιστημονικά μέσα θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της πανδημίας. Αξιοποίησε αυτούς τους δέκα μήνες για να φέρει πάνω από 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια, για να δυναμώσει την καταστολή, για να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τον λαό άφησε μόνο την επίκληση στην ατομική ευθύνη και την αναμονή για το εμβόλιο.

Έστω και τώρα, είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για:

  • Να ενισχυθούν αποφασιστικά το Νοσοκομείο της Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού. Να αυξηθούν οι κλίνες στην κλινική και την ΜΕΘ COVID, χωρίς να αποδυναμωθούν οι υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου.
  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να διασφαλισθούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Να σταλούν άμεσα συνεργεία και να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής. Να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα. Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα που αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας στις 10 ώρες, καταργεί το 8ωρο, καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα και εμποδίζει την συνδικαλιστική δράση.
  • Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.  
  • Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».