MY KTEO

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Τρεις τύποι σεξουαλικότητας που δεν έχετε ξανακούσει


Και η γκάμα της σεξουαλικής συμπεριφοράς όλο και διευρύνεται...
Μετά τους metrosexuals, που είναι οι άνδρες που φροντίζουν λίγο παραπάνω την εμφάνισή τους, τους spornosexuals, που δίνουν έμφαση στην εκγύμναση του κορμιού τους και τους asexual, που δεν τους αφορά τίποτα και κανείς, νέοι τύποι σεξουαλικότητας αναδύονται, υποσχόμενοι να μας κάνουν σοφότερους. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Sapiosexuals
Εκ του λατινικού sapien (σοφία), αυτός ο νέος τύπος σεξουαλικής συμπεριφοράς που αντιπροσωπεύει γυναίκες κατά βάση, θέλει να δηλώσει την αντίθεσή του σε εκείνους που αρέσκονται στα δίχως αύριο one night stands και στις νερόβραστες fast food συσχετίσεις. Πριν από οτιδήποτε άλλο, αυτά τα κορίτσια αποζητούν μια πνευματώδη συζήτηση και έναν άντρα που να μπορεί να κατακτήσει το μυαλό της πριν οτιδήποτε άλλο. Με δεδομένο ότι ο όρος γίνεται όλο και περισσότερο mainstream, έχει σημασία να αναφερθεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το έχουν ξαναδεί το «έργο», αλλά από την ανάποδη -vice versa που λένε και στα πλατό. Τη δεκαετία του ’80, λοιπόν, που διαδέχθηκε τη δεκαετία της σεξουαλικής απελευθέρωσης, πρωταγωνιστούσε η καρικατούρα του διανοούμενου (κατ’ άλλους ψευτοκουλτουριάρη και «δήθεν») που βομβάρδιζε με σινεφίλ κινηματογραφικές αναλύσεις και λογοτεχνικές αναφορές το ταίρι του, προκαλώντας του μιαν ατέλειωτη βαρεμάρα και χασμουρητά μέχρι δακρύων.  Ήταν η περίοδος που οι γυναίκες ήθελαν τους άντρες πιο αποφασιστικούς και χωρίς τόσα πολλά λόγια.

Demisexuals
Τα πρόσωπα αυτά δεν έλκονται σεξουαλικά εύκολα από τους άλλους όσο όμορφα και αν είναι. Η έλξη και η ερωτική επιθυμία απαιτεί πολύ χρόνο, όχι από λόγους καθωσπρεπισμού αλλά διότι έχουν πρώτα την ανάγκη να αισθανθούν έντονο δέσιμο με το σύντροφό τους και προκύπτει από τα εσωτερικά του χαρίσματα. Ο όρος προέρχεται εκ του demi, το οποίο όπως και στα ελληνικά περιγράφει μια μεσοβέζικη κατάσταση: εκείνη που το άτομο είναι με το ένα πόδι στην ασεξουαλικότητα (η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια) και με το άλλο στη σεξουαλικότητα (η οποία μπορεί επίσης να είναι πλήρης αν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις). Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω δεν απέχουν για να κάνουν τους δύσκολους, ούτε γιατί το απαγορεύει η ηθική τους, απλώς είναι ο τρόπος να προσεγγίζουν κάθε δυνητική σχέση.

Omisexuals
Τα άτομα αυτά δεν κάνουν διακρίσεις. Είναι ανοικτά σε οποιαδήποτε εμπειρία, φύλο ή διαστροφή από όπου και αν προέρχεται, με τις γνώμες να διίστανται στο αν μπορεί πράγματι να υπάρξει όντως ένας τέτοιος τύπος σεξουαλικής συμπεριφοράς. Τυπικώς μοιάζουν με τους pansexuals, αν και όλος αυτός ο κυκεώνας κατηγοριοποιήσεων περισσότερο μπερδεύει παρά ξεκαθαρίζει. Διότι σύμφωνα με τη λογική των Omisexuals κάποιος μπορεί να είναι και straight και gay – lesbian και bisexual ταυτόχρονα. Ο πανηδονισμός υφίσταται ως σταθερό σημείο αναφοράς της συμπεριφοράς, με την εφαρμογή της θεωρίας όμως να ακούγεται κάπως δύσκολη.


ygeiamou.gr