MY KTEO

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Διαμαρτυρία των ρητινοκαλλιεργητών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας

 


Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας "Μήδεια" οι ρητινοκαλλιεργητές της Βορειοκεντρικής Εύβοιας μετράμε τις πληγές μας, οι οποίες σε αρκετές δασικές περιοχές είναι πολύ σοβαρές.

Σε πολλά σημεία το δάσος έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Μιλάμε για μια μείωση των δέντρων σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 50% με οτι συνεπάγεται αυτό για την ρετσίνα που θα παράξουμε φέτος. Εκτός της μειωμένης παραγωγής που θα έχουμε φέτος με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματά μας, πλέον σε πολλά σημεία πολλοί συνάδελφοι δεν έχουμε καν πρόσβαση στο δάσος να μπούμε να δουλέψουμε. Οι ώρες εργασίας που πρέπει να διαθέσει ένας παραγωγός ο οποίος έχει υποστεί ζημιά για να καθαρίσει και να δουλέψει στο δάσος, είναι τόσες που μαζί με τα μεροκάματα που πρέπει να διαθέσει κάνουν την ρητίνευση πλέον ασύμφορη.

Υπάρχουν δασικές εκτάσεις οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρή καταστροφή ειδικά στις περιοχές της Αγίας Άννας, Στροφυλλιάς, Κηρίνθου, Ελληνικών, Αγριοβότανο κ.α.. Για να μπορέσουμε να μείνουμε στο δάσος, απαιτούμε απο την κυβέρνηση και το υπουργείο άμεση αποζημίωση χωρίς καμία εξαίρεση προς όλους τους παραγωγούς την Β/Κ Εύβοιας. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο κλάδος μας να σταθεί όρθιος με αξιοπρεπές εισόδημα, είναι βέβαιο οτι ο κλάδος μας οδηγείται στο ξεκλήρισμα.

Απαιτούμε:

• Άμεση καταγραφή από τα αρμόδια Δασαρχεία, της ζημιάς που έχει υποστεί το Δάσος προκειμένου να ξεκινήσει διαδικασία αποζημιώσεων

• Αποζημιώσεις χωρίς όρους και προυποθέσεις σε όλους τους παραγωγούς που έπαθαν ζημιά.

• Άμεση αποζημίωση στο 100% των κατεστραμμένων πεύκων που «δουλεύουν» οι παραγωγοί στο ύψος της παραγωγής τους για δυο (2) τουλάχιστον έτη. Το ύψος της αποζημίωσης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τη μέση παραγόμενη ποσότητα των 3kg ρητίνης ανα κατεστραμμένο πεύκο για κάθε έτος.

• Άυξηση της τιμής της επιδότησης στα 0,50 λεπτά του ευρώ ανα kg παραγόμενης ρητίνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα λόγω των καταστροφών έξοδα και μεροκάματα που θα απαιτηθούν για την έναρξη της παραγωγής

• Άμεσος καθαρισμός των δασικών - αγροτικών δρόμων και των μονοπατιών με κρατική ευθύνη καθώς είναι κοντά η περίοδος που πρέπει να ξεκινήσει η επεξεργασία των πεύκων (σακούλες κ.α.)

Το ΔΣ του σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Ν. Ευβοίας