MY KTEO

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Τ.Ε Εύβοιας ΚΚΕ: Μέτρα και υποδομές ώστε κανένα σπίτι να μην μένει χωρίς ρεύμα και νερό στις κακοκαιρίες

 


Ο πολύπαθος λαός της Εύβοιας, ιδιαίτερα η Βόρεια και κεντρική Εύβοια, δοκιμάστηκε για άλλη μια φορά με τον χειρότερο τρόπο μετρώντας τρεις (3) νεκρούς, καταστροφές και χιλιάδες νοικοκυριά αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες, από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας.

Δυστυχώς αυτό τείνει να γίνει μια συνηθισμένη και όχι μια «ακραία» κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι στην Βορειοκεντρική Εύβοια δεν περιμένουν πια προστασία από τον κρατικό μηχανισμό αλλά πολλοί εδώ και καιρό, από το υστέρημα τους, έχουν προμηθευτεί γεννήτριες στα σπίτια τους. Προσπαθούν με όποιο τρόπο να προστατευτούν, με την σιγουριά ότι δεν υπάρχει κρατική μέριμνα και σε κάθε κακοκαιρία είναι προετοιμασμένοι να αποκλειστούν και να μείνουν χωρίς ρεύμα. Κάθε χρόνο σε όλη την Εύβοια, υπάρχει ποικιλία στα ονόματα της κακοκαιρίας που περνάει (Ζορμπάς, Θάλεια, Μήδεια κλπ) αλλά μονοτονία στην έλλειψη προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

 

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατάφερε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της "Μήδειας", οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για τα «ακραία» φαινόμενα, το «γαϊτανάκι» κυβέρνησης, Περιφερειών, δήμων και ΔΕΔΔΗΕ για το ποιος φταίει που λαϊκά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και ποιος δεν έκοψε το κλαδί και το δέντρο. Προσπαθούν να κρύψουν το «δάσος» των εγκληματικών τους ευθυνών: Τη συμφωνία τους στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας. Η τραγική υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, που οδηγούν σε εκρήξεις στα σημεία διανομής, είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού για τα οποία οι θιασώτες της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, της ΕΕ, φέρουν ακέραιη την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν βήμα - βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ενώ συνυπεύθυνες για τις τεράστιες ελλείψεις είναι και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

 

Μπορεί σήμερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά ο νόμος του 2011 για την Ενέργεια και ο κώδικας διαχείρισης του δικτύου το 2016, η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της διανομής Ενέργειας ασχέτως ιδιοκτήτη, οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό, αντιμετωπίζουν την ασφάλειά του ως "κόστος" και παράλληλα μοιράζουν δεκάδες δισ. ευρώ επιχορηγήσεων σε νέες, πανάκριβες και άχρηστες επενδύσεις σε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πάνω στα βουνά.

 

Άραγε υπάρχει πρόβλημα συντονισμού; Πως γίνεται πάντα ναι είναι «ασυντόνιστες» οι κυβερνήσεις, οι Περιφέρειες και οι δήμοι στις κακοκαιρίες και τις φωτιές , ενώ «συντονίζονται» σε χρόνο ρεκόρ - αξιοποιώντας και τις «fast track» διαδικασίες- όταν πρόκειται να «σπείρουν» με πανάκριβες ΑΠΕ ακόμα και τις πιο δυσπρόσιτες βουνοκορφές, μέχρι και περιοχές Natura, για τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών. Πετάνε όμως «το μπαλάκι» η μία στην άλλη και επικαλούνται ...το δασαρχείο όταν πρόκειται για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Πως γίνεται να υπάρχει άμεσος συντονισμός και όλα να δουλεύουν ρολόι για να κόβεται το ρεύμα στα λαικά νοικοκυριά όταν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί με τις απανωτές αυξήσεις και τώρα που υπάρχει ανάγκη για την ζωή και την υγεία να είναι ασυντόνιστοι;

 

Επομένως ανεξαρτήτως κυβέρνησης και φυσικού φαινομένου, το βασικό πρόβλημα παραμένει. Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει σαν κόστος την προστασία της ζωής, τις απαραίτητες υποδομές και σαν ευκαιρία για κέρδη την ενέργεια, ακόμα και την υγεία. Κι όλα αυτά εν έτη 2021 που υπάρχει και η τεχνολογία και ο πλούτος για να υπάρχει προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας από κάθε φυσικό φαινόμενο όπως και από την πανδημία. Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα μιας άλλης εξουσίας που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων που μπαίνουν εμπόδιο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία, αυτή είναι η εργατική εξουσία. Όπου θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο, προσωπικό και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και συνολικά για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας.

Γιατί δεν είναι αναπόφευκτο "όταν βρέχει να πνιγόμαστε", "όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά να καιγόμαστε", "όταν χιονίζει να παραλύουμε".

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της Εύβοιας, να δυναμώσει αποφασιστικά την πάλη του, να διεκδικήσει σύγχρονες και επαρκείς υποδομές πολιτικής προστασίας αντίστοιχες των αναγκών μας τον 21ο αιώνα. Δεν χωρά κανένας συμβιβασμός με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση για το νομό μας. Αποφασιστικά να παλέψει διεκδικώντας:

 

    Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

 

    Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλες οι κρατικές δομές πολιτικής προστασίας.

 

    Μέτρα και υποδομές ώστε κανένα σπίτι να μην μένει χωρίς ρεύμα και νερό στις κακοκαιρίες.

 

    Σύγχρονο οδικό δίκτυο, ταχύτατο και ασφαλές με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές υποδομές για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

 

    Πλήρη στελέχωση των δομών υγείας, των Κέντρων Υγείας του νομού και του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

 

    Πλήρη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών με προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα. Επαρκής αντιπυρική θωράκιση .

 

    Καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις άμεσα και στο 100% για τις καλλιέργειες που έπαθαν μεγάλες ζημιές (ελαιοκαλλιέργεια, συκοκαλλιέργειες, πευκοδάσος για τους ρητινοκαλλιεργητές).