MY KTEO

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Μειώνεται το επίδομα ανεργίας για τους πολλούς, αυξάνεται για τους λίγους!


Σύμφωνα με τις αλλαγές που δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, το επίδομα θα συνδέεται με την κατάρτιση

Τη δραστική μείωση του επιδόματος ανεργίας, καθώς και του χρόνου καταβολής του, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, δρομολογεί η κυβέρνηση, σε εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης, να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, τονίζοντας ότι «θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».

Σήμερα το επίδομα εργασίας, ανέρχεται σε 400 ευρώ και παρά τη γενική αίσθηση, ότι, δεν μπορεί να πάει παρακάτω, εντούτοις η κυβέρνηση την περαιτέρω μείωσή του για τους χαμηλόμισθους και την αύξησή του για τους «υψηλόμισθους».

Επίσης, είναι σταθερό. στα 400 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών που είχε εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Υπολογίζεται στο 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.

Χορηγείται για 12 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών, κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5 – 10 μήνες για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

Οι αλλαγές που έρχονται

Οι αυξομειώσεις του επιδόματος ανεργίας θα προέλθουν από το νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προτάσεων Πισσαρίδη και τη σύνδεσή του, με προγράμματα κατάρτισης.

Ειδικότερα η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, που ασπάζεται η κυβέρνηση, προβλέπει για το επίδομα ανεργίας, τα ακόλουθα:

Το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Αυτό είναι απαραίτητο, ειδικά σε μία αγορά εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα. Η επιτροπή προτείνει το επίδομα ανεργίας να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ.

Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι τώρα, και να καταβάλλεται  υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.

Παραδείγματα

Στην πράξη οι αλλαγές αυτές σημαίνουν, πως, μειώνεται το επίδομα ανεργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που έχουν απολαβές έως 720 ευρώ, ενώ αυξάνεται για τους έχοντες υψηλότερες απολαβές.

Παράδειγμα, για τον αμειβόμενο με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ, το επίδομα ανεργίας από 400 ευρώ, που είναι σήμερα θα μειωθεί σε 357 ευρώ και για το αμειβόμενο με 700 ευρώ, θα μειωθεί σε 385 ευρώ τον μήνα.

Αντίστροφα, για τον αμειβόμενο με 1.000 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί από 400 ευρώ σε 550 ευρώ και για τους αμειβόμενους με μισθούς 2.200 ευρώ και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ.

Σημαντική παράμετρος που θα δημιουργήσει προβλήματα είναι η πρόβλεψη για τη χορήγησή του για ένα εξάμηνο και με όρους για τη συνέχεια.

sofokleus