MY KTEO

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Κουλούρης: Περί του Νοσοκομείου Χαλκίδας...και άλλων!


 Με αφορμή τις δηλώσεις βουλευτών του νομού με κεντρικό σύνθημα «Απογυμνώνεται το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας από ιατρικό προσωπικό», είναι πλέον ώρα να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα και να αξιολογηθούν οι πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του Νομού, για να μην υπάρχουν λαθεμένες ερμηνείες.

Ο Νομός Ευβοίας είναι στην ουσία ένας παραμελημένος Νομός από άποψη υποδομών, αναπτυξιακού σχεδίου, οδικού δικτύου κ.λ.π.
Το πρόβλημα του υγειονομικού συστήματος της Εύβοιας είναι διαχρονικό, και είναι ο Νομός που πλήγηκε πολύ από την κατάργηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, το έτος 2013 (κατάργηση του ΙΚΑ), ενώ την ίδια χρονιά υποβαθμίστηκε η λειτουργία των Νοσοκομείων με την ένταξη των δύο περιφερειακών Νοσοκομείων (Κύμης και Καρύστου) ως τμήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και μάλιστα σε ένα Νομό που στερείται οδικού δικτύου.
Παρά την κατάργηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας (ΙΚΑ, ιατρεία ΔΕΗ κ.λ.π) τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού δεν ενισχύθηκαν αναλογικά ώστε να καλύψουν τα τεράστια ελλείματα που προέκυψαν από την κατάργηση της πρωτοβάθμιας Υγείας. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έμειναν υποστελεχωμένα και η πανδημία έδωσε το καίριο χτύπημα σε αυτές τις ελλείψεις.
Η κυβέρνηση, τουλάχιστον στην εποχή του covid-19, αφενός αύξησε την κίνηση στο κεντρικό νοσοκομείο του Νομού (ΜΕΘ, κλινική covid-19, εμβολιαστικό κέντρο) χωρίς αντίστοιχη αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ας θυμηθούμε ότι από το 2013 μέχρι και πρόσφατα ιατροί Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων υποχρεούντο να προσέρχονται από άλλες περιοχές (Κύμη, Αλιβέρι, Κάρυστο, Ψαχνά κ.λ.π.) για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του Νοσοκομείου Χαλκίδας και μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν εντέλεσθαι με εισαγγελική εντολή από το παρελθόν και έχουν ακόμη εμπλοκές με την δικαιοσύνη.
Σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό το φαινόμενο ούτε η κυβέρνηση ούτε και οι πολιτικοί του Νομού. Έπειτα ήλθε η πανδημία χωρίς τίποτε να αλλάξει από πλευράς υγειονομικού προσωπικού, αυξήθηκαν όμως οι ανάγκες. Όπως γνωρίζουμε όλοι αυτό είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών.
Αποτέλεσμα κυβερνητικής αδιαφορίας, για παράδειγμα, είναι η μη προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στον Υγειονομικό Σταθμό της Σκύρου (2 θέσεις κενές) που αυτήν την στιγμή καλύπτονται από ιατρούς του Νοσοκομείου Κύμης. Ιατροί του Νοσοκομείου Κύμης και Καρύστου επίσης καλύπτουν τις ανάγκες της κλινικής covid-19 του Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας. Εν τούτοις δημιουργείται, με βάση την ανακοίνωση βουλευτών ότι η πρόταση για παράταση των υπό εκπαίδευση αγροτικών του Κ.Υ. Ιστιαίας, για ένα ακόμη μήνα για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του εμβολιαστικού κέντρου του Νοσοκομείου Χαλκίδας, ήταν μεγάλο πρόβλημα. Και το πιο σημαντικό αντί να επιρριφθούν οι ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική μετατοπίζονται στον Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Τονίζω λοιπόν το εξής : ότι η διοίκηση των Νοσοκομείων έχει ανάγκη από ικανά άτομα με ειδικές γνώσεις, διαχειριστικές και άλλες τεχνικές δεξιότητες ώστε να οργανώνουν πιο «έξυπνα» και καινοτόμα τις κρατικές δυσλειτουργίες με στόχο να εντοπίζονται ταχύτερα και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό υπάρχει στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Συνεπώς αν θέλαμε να έχουν κάποια βαρύτητα οι δηλώσεις μάλλον θα έπρεπε να στρέφονται προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όχι σε αυτούς που προσπαθούν με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών με τον καλύτερο τρόπο.
Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποια προβλήματα σε ένα Νοσοκομείο που εν μέσω πανδημίας είχε μια μεταφορά από το παλιό κτίριο στο νέο, με όλες τις δυσκολίες προσαρμογής, με το πρόσθετο βάρος της νοσηλείας σε ΜΕΘ που δεν υπήρχε στο παλιό Νοσοκομείο, με την δημιουργία της νέας κλινικής covid-19, με την δημιουργία του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Αντί να αναγνωριστεί όλος αυτός ο αγώνας που γίνεται ακούγονται αντιπολιτευτικές, υποκριτικές, επικοινωνιακές κορώνες και μάλιστα για θέματα που προϋπήρχαν της πανδημίας και ποτέ δεν ασχολήθηκαν από τις όποιες θέσεις κατείχαν στο παρελθόν.