MY KTEO

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Ποιοι θα απαλλαγούν φέτος από το τέλος επιτηδεύματος


Οι 11+1 κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται από το «χαράτσι» των 400 - 1.000 ευρώ

Μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους πληττόμενους επαγγελματίες της

πανδημίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.

Μετά την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για φέτος και των ενισχύσεων που καταβάλλονται μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, λόγω της επιμονής της πανδημίας που υποχρεώνει σε νέα lockdown, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξετάζει πλέον και την αναστολή για φέτος της πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος για τους πληττόμενους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί όριο μείωσης του τζίρου και όσοι για το 2020, είχαν έσοδα πάνω από το συγκεκριμένο ποσοστό, θα απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Εναλλακτικά, εξετάζεται και το σενάριο που προβλέπει κλιμακωτή ελάφρυνση. Δηλαδή, όσοι επαγγελματίες έχουν μείωση του τζίρου τους, π.χ. κατά 70% και άνω να απαλλαγούν ολοσχερώς από το τέλος επιτηδεύματος και όσοι εμφανίζουν χαμηλότερο τζίρο, κατά π.χ. 50%, να πληρώσουν μειωμένο κατά 50% το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το τέλος επιτηδεύματος καταγράφονται κρατικά έσοδα ύψους 420 εκατ. ευρώ και πληρώνεται κάθε χρόνο, από περίπου 610.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την άνοιξη και μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η έκταση των απαλλαγών, θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με την εξέλιξη των δημοσιονομικών αντοχών.

Ποιοι άλλοι απαλλάσσονται

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο συμβεβαιώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ.

Το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος καταλογίζεται και εισπράττεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές το προηγούμενο έτος (στην προκειμένη περίπτωση 2020), εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, ενώ σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα καταλογίζεται ακόμα και σε όσους δεν έχουν καμία απόδειξη, αλλά φαινόταν στην εφορία ενεργοί.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των επαγγελματιών, οι οποίοι το 2020 δεν είχαν δραστηριότητα και δεν εξέδωσαν ή δεν έλαβαν κανένα τιμολόγιο, μπορούν να μεταβούν στην οικεία ΔΟΥ και να υποβάλουν αίτηση για «αδράνεια», αναδρομικά από την 31η Δεκεμβρίου 2019 και να γλιτώσουν την πληρωμή του.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής αναλογικού τέλους επιτηδεύματος. Δηλαδή αν κάποιος έχει δραστηριότητα μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, μπορεί να δηλώσει αδράνεια από τον Ιούλιο και να πληρώσει το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Αν η δήλωση αδράνειας γίνει άλλον μήνα, θα πληρώσει το τέλος μόνο για τους μήνες που ήταν «δραστήριος».

Οι 11 κατηγορίες που απαλλάσσονται

Παράλληλα η νομοθεσία προβλέπει και 11 ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών

Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία  το 65ο έτος της ηλικίας.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων,

Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Πόσο κοστίζει το τέλος επιτηδεύματος

Για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:

400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Επίσης, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.