MY KTEO

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ιερά αγρυπνία προς τιμήν της Αγίας Φιλοθέης στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα και Συμεών Ηλιοδρομίτη- Προϊστάμενο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής και Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Χαλκίδος, προεξήρχε στην τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας επί τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος.





Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο της Αγίας  Φιλοθέης και κήρυξε τον θείο λόγο με αναφορά στην Αγία Φιλοθέη, η οποία με την υπέρ αλλήλων αγαθοεργία της, την υπέρμετρη αγάπη της προς τον Χριστό, την ανδρειόφρονα σεμνότητά της και την παροιμιώδη ταπείνωσή της έγινε φάρος για κάθε πιστό και με το πρωτοπόρο θρησκευτικό, εθνικό και εκπαιδευτικό έργο της, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, με βασική επιδίωξή της την τόνωση του ορθόδοξου ιδεώδους και τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης -που ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα- άνοιξε τον δρόμο για την Εθνεγερσία μας και θεωρείται προδρομική μορφή για την Επανάσταση του 1821.

Στην Ιερά αγρυπνία έψαλλαν θαυμάσια οι Αναγνώστες της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ελευθέριος Πνευματικός-Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Χριστοφόρου Βαθέος και Διευθυντής της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες» και κ. Σταύρος Καλαφάτης-Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος.