MY KTEO

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Στερεά Υπεροχής: Αιολικά πάρκα: Αμέλεια, ανεπάρκεια, σκοπιμότητα, εμπαιγμός ή όλα αυτά μαζί;


Η περιφερειακή αρχή, στην 1η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, 27 Ιανουαρίου, είχε να αντιμετωπίσει έναν καταιγισμό Επίκαιρων Ερωτήσεων, για τα τεράστια αιολικά πάρκα, που ξεφυτρώνουν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Στερεάς.


Με πρόταση που κατατέθηκε, τόσο από εμάς όσο κι από άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, το θέμα των ανεμογεννητριών και γενικότερα των ΑΠΕ συζητήθηκε, ως έκτακτο θέμα, προ Η.Δ.

Η περιφερειακή αρχή αναγκάστηκε, "σύρθηκε", από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, να λάβει θέση για τα τεκταινόμενα.

Έτσι, φτάσαμε στην έκδοση ενός ψηφίσματος, που σε γενικές γραμμές, αποτελεί το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων της περιφέρειας και που συνοψίζονται στα εξής:

Ø Άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ.

Ø Μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης της εγκατάστασης ΑΠΕ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Ø Για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού

Ø Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος καθώς και τους επικεφαλής ή εκπροσώπους περιφερειακών παρατάξεων, μελών της επιτροπής περιβάλλοντος, όπως προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς υποστήριξη των ως άνω θέσεων, ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών αρχών.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο Αιολικά Πάρκα Ευβοίας, ισχύος 470,4 MW, των εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ και EDP Renewables SA, προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ, με τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν την ευαρέσκειά τους για αυτή την εξέλιξη. Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειοκεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.

Σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, η «Στερεά Υπεροχής» πιστεύοντας ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιοι, έθεσε ως έκτακτο θέμα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αυτή την περιφρονητική και ζημιογόνο συμπεριφορά της Κυβέρνησης, έναντι των πολιτών της Εύβοιας αλλά και της Στερεάς.

Θέσαμε συγκεκριμένα τα παρακάτω ερωτήματα:

I. Ποιες ενέργειες έκανε, από τη μέρα έκδοσης του Ψηφίσματος έως την έγκριση της νέας επένδυσης, η περιφερειακή αρχή;

II. Ποιο είναι το σχέδιό της, έναντι αυτής της αρνητικής εξέλιξης, για τα συμφέροντα της Εύβοιας και συνολικά της Στερεάς;

III. Αποδέχεται την περιφρονητική και ζημιογόνο συμπεριφορά της Κυβέρνησης, απέναντι στην ομόθυμη αρνητική απόφαση της τοπικής κοινωνίας;

Η απάντηση της περιφερειακής αρχής ήταν πως δεν ενημερώθηκε και πως δεν προσκλήθηκε να διατυπώσει την άποψή της!

Παράλληλα όμως, αποδείχθηκε στη συζήτηση, πως καμία ενέργεια δεν έκανε η περιφερειακή αρχή.

Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε τόσο από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και από τη Γραμματεία, το Ψήφισμα δεν στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές. Μάλλον αξιοποιήθηκε για εσωτερική κατανάλωση και εκτόνωση των πιέσεων που άσκησε σύσσωμη η μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου.

Σημειώνεται, πως στο Νόμο 4608, άρθρο 15 παράγραφος 3, προβλέπεται οτι: "Ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να καλεί ενώπιον της Επιτροπής, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, άλλα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ή εκπρόσωπο οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου φορέα, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους επί Στρατηγικών Επενδύσεων στα τοπικά όρια αρμοδιότητάς τους”.

Κατά τη γνώμη μας, η περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες.

Ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν είτε από αμέλεια και αδιαφορία είτε από ανεπάρκεια είτε και από σκοπιμότητα.

Η συμπεριφορά της περιφερειακής αρχής, εύκολα θεωρείται εμπαιγμός και κοροϊδία προς τους πολίτες και το περιφερειακό συμβούλιο.

Άλλη μια φορά η περιφερειακή αρχή συμπεριφέρεται ως «μωρή παρθένα», άλλη μια φορά δεν ήξερε, άλλη μια φορά δεν ενημερώθηκε, άλλη μια φορά δεν πρόλαβε, άλλη μια φορά εξαπατήθηκε!

Η περιφερειακή αρχή αντί να αξιοποιήσει τη διάθεση συνεργασίας των παρατάξεων, για το συγκεκριμένο ζήτημα, την εργαλοποιεί και δημιουργεί πέραν των άλλων και ζήτημα πολιτικής ηθικής. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ήδη οι Δήμοι Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Αλιβερίου – Κύμης και Καρύστου, τοποθετήθηκαν αρνητικά και συντονίζουν την περαιτέρω δράση τους! Ας ελπίσουμε να δραστηριοποιηθεί και η περιφέρεια.

Είναι αυτονόητο, πως η παράταξη “Στερεά Υπεροχής”, θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών , θα σταθεί δίπλα τους και θα αγωνιστεί εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου, για την ανατροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης.

Για τη “Στερεά Υπεροχής “

Ο επικεφαλής

Αναγνωστάκης Δημήτρης