MY KTEO

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Ψάρια μαρινάτα


Υλικά Συνταγής:
1 κιλό μαρίδα φρέσκια (ή μικρές γόπες)
λίγο αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλεύρι για πανάρισμα
Για τη σάλτσα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 σκ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
1/3-1/2 φλ. ξύδι από κρασί
5-6 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση:
Στη συνταγή για ψάρια μαρινάτα από την Πάτμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ψάρια μεσαίου μεγέθους αλλά δίνει καλύτερο αποτέλεσμα η μαρίδα και η γόπα.

Καθαρίζουμε τα ψάρια και τραβάμε το κεφάλι και τα εντόσθια. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε κατά βούληση.

Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί. Αλευρώνουμε  τα ψάρια και λίγα λίγα τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μάθετε όλα τα μυστικά για το τέλειο τηγάνισμα των ψαριών εδώ. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα
Βάζουμε το 1/4 φλ. ελαιόλαδο σε καθαρό τηγάνι και ρίχνουμε το σκόρδο σε φέτες και το φρέσκο δεντρολίβανο. Τα σοτάρουμε για 2-3΄. Ξαναβάζουμε τα τηγανισμένα ψάρια στο τηγάνι με τα σκόρδα και το δεντρολίβανο. 

Σβήνουμε με το ξύδι και σκεπάζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε 1′ και μετά σβήνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε έτσι κλειστό το τηγάνι μέχρι να κρυώσουν τα ψάρια εντελώς.

Βγάζουμε τα ψάρια με την σάλτσα τους σε πιατέλα. Απολαύστε τα. Το νόστιμο λαδάκι στην πιατέλα, απαιτεί φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Το περίφημο μοναστηριακό ζυμωτό της Πάτμου.


www.argiro.gr