MY KTEO

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Η καθημερινή μεταρρύθμιση του προοδευτικού πόλου


Του Μίλτου Χατζηγιαννάκη*

Με την εντεινόμενη ροπή της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας προς παρελθοντικές

μεθόδους άσκησης της εξουσίας διαμορφώνεται δικαιολογημένα ένας αντίθετος πόλος με προοδευτικό πρόσημο.  Η “ελλατωματική” δημοκρατία στη χώρα μας την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό όχι κάποιου αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης αλλά του παγκοσμίου φήμης περιοδικού Economist και η υγειονομική και οικονομική κρίση ως απόρροια των μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν την κοινωνία και την πολιτική σε τρομερές αναδιατάξεις.

Τη στιγμή που η ΝΔ διολισθαίνει στην ορμπανική πολιτική λογική με επικοινωνιακούς και εθνολαϊκίστικους όρους, προωθώντας έναν κοινωνικό μεταρρυθμιστικό μανδύα που στην πραγματικότητα ενισχύει μία μικρή ομάδα πέριξ της κυβέρνησης, δημιουργείται μία αδήριτη ανάγκη για καθημερινή μεταρρύθμιση, για την αληθινή προσπάθεια καλυτέρευσης της ζωής των συμπολιτών μας.

Δημόσια υγεία, προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, δημόσια και δωρεάν παιδεία, δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, στήριξη της νέας γενιάς, ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, είναι οι κύριοι στόχοι της δικής μας καθημερινής μεταρρύθμισης.

Αυτή η προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συμπόρευση του προοδευτικού πόλου, όλων αυτών των δυνάμεων που αντιστέκονται καθημερινά δημιουργώντας νέες συνθήκες επανεκκίνησης στη μετα – κορωνοϊό εποχή, επιθυμώντας να στηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο κι ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχοντας πλέον την εμπειρία της διακυβέρνησης, ξεπέρασε πολλά εμπόδια και κατάφερε να αναμετρηθεί στην πράξη με τα προβλήματα που ανέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια και μοιραία είχε κληρονομήσει. Κατάφερε να δημιουργήσει νέα στελέχη, να αντιταχθεί στη λογική ότι το κράτος είναι το τσιφλίκι της εκάστοτε κυβέρνησης και να μεταμορφώσει τον εδραιωμένο τύπο πολιτικής ζωής.

Στον τύπο αυτό των πολιτικών τηλε – πρωϊνάδικων και των κυβερνητικών εξαγγελιών χωρίς σχέδιο, οι οποίες ανακαλούνται εντός λίγων ωρών, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αντιδιαλέγεται με σοβαρότητα και πρόγραμμα. Αντιδιαλέγεται με νέα στελέχη που γνωρίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι μία γενιάς που πέρασε δέκα χρόνια κρίσης, ύφεσης και ανεργίας και με έμπειρα στελέχη που πάντα ήταν εκεί όπου η κοινωνία είχε ανάγκη στήριξης. Ενδεικτικά παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το μοναδικό κόμμα που παρέδωσε γεμάτα ταμεία 37 δις ευρώ, ήταν το κόμμα που το πρώτο διάστημα της πανδημίας έβαλε πλάτη στην αντιμετώπιση της με γνώμονα το κοινωνικό καλό, είναι το κόμμα που ο υγιής πλουραλισμός του δημιουργεί τον χώρο για δημοκρατική συμμετοχή και όχι την αίσθηση των πολιτικών βαρωνιών.

Ο σεβασμός άλλωστε στον πολιτικό διάλογο και τη συμμετοχή είναι αυτός που κάνει τη δημοκρατία ξεχωριστή και της δίνει κοινωνική αξία. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι να χτίζει συνεργασίες και πρωτοβουλίες διαλόγου στην αυτοδιοίκηση, στη νεολαία, στον συνδικαλισμό, στην ομογένεια και στον πολιτισμό προς όφελος της κοινωνίας. Να είναι ανοιχτός σε νέα πρόσωπα, στη νέα γενιά ανθρώπων που νιώθουν την ανάγκη να συμπορευτούν σε μία κοινή καθημερινή προσπάθεια με σκοπό να βγει η κοινωνία από την πολιτική καραντίνα.

*Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Ευβοίας, αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία