MY KTEO

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Οι υπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι είναι εκεί -μαζί με τα επιτελεία τους και τους επιστήμονες- για να σχεδιάζουν...


Οι απόψεις του πρώην περιφερειακού συμβούλου Στερεάς Ελλάδας Κώστα Χαϊνά πάντα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, έχει θέση και άποψη για τα θέματα της επικαιρότητας και είναι από τα πρόσωπα που λείπουν από την Αυτοδιοίκηση. Το χθεσινό post του ιδιαίτερα εύστοχο και αξίζει ανάγνωσης:

Σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο ή φυσική καταστροφή, έχουμε διαχρονικά δύο εικόνες. Η μία είναι η εικόνα της καταστροφολογίας των μέσων ενημέρωσης και κυρίως της τηλεόρασης, η οποία στέλνει αυτούς τους άμοιρους ρεπόρτερς να αναδείξουν ότι πιο τρομακτικό μπορούν. Και αν αυτό δεν υπάρχει, μπορεί και χιονάκι των δέκα εκατοστών να το βγάλουν ως τον βασικό μπελά της χώρας.

Η άλλη είναι η εικόνα των πολιτικών που βγαίνουν στα μέσα και τη μια μέρα κάνουν τους συγκοινωνιολόγους, την άλλη μέρα τους μετεωρολόγους και την τρίτη τους ειδικούς των φυσικών καταστροφών.

Εντάξει όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι ανοχύρωτη σε βασικούς τομείς υποδομών. Και αυτό το ξέρουν όλοι, ένθεν και ένθεν του πολιτικού συστήματος. Αν δεν σταματήσει όμως το τροπάρι "και οι άλλοι καλύτεροι ήτανε", και δεν στρωθούμε στην δουλειά δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, δεν υπάρχει σωτηρία. Και όχι δεν χρειαζόμαστε προσλήψεις στο δημόσιο, που μίλησαν κάποιοι των συντεχνιών. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών τότε μέσα από γρήγορες διαδικασίες κινητικότητας να εξειδικεύσουμε και να επανεκπαιδεύσουμε  τα στελέχη που έχουμε ήδη. Και αν χρειαστεί να προσλάβουμε μετά την εξάντληση της αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού, με διάφανη αξιοκρατική διαδικασία, να προσλάβουμε αυτά τα στελέχη που πραγματικά λείπουν από το δημόσιο.

Οι οικονομικοί πόροι πρέπει να διατεθούν σήμερα, για τις αναγκαίες υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Και στις τηλεοράσεις να απαγορεύσει ο Πρωθυπουργός -αν δεν θέλουμε να οριστεί με Νόμο- να βγαίνουν οι υπουργοί, για να μας πουν να φοράμε μάσκα ή να βάζουμε γάντια όταν κρυώνουμε.  Την ενημέρωση να την αναλάβουν εξουσιοδοτημένα επιστημονικά στελέχη του κάθε αρμόδιου υπουργείου. Το ίδιο και στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Οι υπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι είναι εκεί -μαζί με τα επιτελεία τους και τους επιστήμονες- για να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πολιτικές που θα διαχειρίζονται και θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τα φυσικά φαινόμενα. Δεν είναι για να εμφανίζονται μετά τους ρεπόρτερς.