MY KTEO

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Χατζηδάκης: Τον Απρίλιο οι προσωρινές συντάξεις


Διαβεβαίωση από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι σε δύο μήνες (Απρίλιο) θα καταβληθούν οι προσωρινές συντάξεις, σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, έλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, όπως είπε στον Alpha 98,9.

«Προβληματίζει η φάση της αποσωλήνωσης της οικονομίας. Τι θα συμβεί σε λιανεμπόριο και τουρισμό όταν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης και ξεκινήσει η κανονικότητα. Θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος κι εμείς ήδη καταρτίζουμε ένα σχέδιο για εκείνη την περίοδο», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, εστιάζοντας στην επιδοτούμενη απασχόληση και στα προγράμματα κατάρτισης.

Απαντώντας στην κριτική την οποία ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και την έλλειψη ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος στήριξης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Η αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να κάνει τόσο κακό στον εαυτό της, μακάρι να συνεχίσει έτσι. Από πέρυσι που έλεγαν για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, τώρα δεν θα είχαμε λεφτά να δώσουμε. Ανοίγουμε την αγορά, κάνουν κριτική, την κλείνουμε, επίσης… Είναι λίγο αστείο αυτό για τους ίδιους, δεν το καταλαβαίνουν;».

Σχολιάζοντας την παρακαταθήκη που βρήκε στο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε: «Το 2020 που ήταν εδώ ο κ. Βρούτσης οι συντάξεις που δόθηκαν ήταν κατά 30% περισσότερες από το 2019. Ξεκίνησε σταδιακά η καταβολή νέων συντάξεων, έγιναν 1.700.000 ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με τον ΕΦΚΑ, που σημαίνει ότι ξεκίνησε η κατάσταση να βελτιώνεται , αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό και αποφασίστηκαν να ληφθούν μέτρα (όπως παραπάνω υπάλληλοι, μπόνους, μάνατζερ) κι εμείς ανακοινώσαμε άλλα εννέα, μεταξύ αυτών άμεση καταβολή εθνικών (προσωρινών) συντάξεων και αναδρομικά, για να έχουν οι άνθρωποι να πορεύονται».
Όπως είπε, μόνο το 1/3 αυτών που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, λαμβάνει προσωρινή σύνταξη, με τα 2/3 να παραμένουν στην αναμονή έως και 4 χρόνια.

Επισήμανε ότι «Δεν υπάρχει στον βαθμό που θα έπρεπε ένα σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας μέσω διαδραστικών ιστοσελίδων, να μαθαίνει και να κάνεις και τη δουλειά σου. Δεν υπάρχει ένα μεγάλης κλίμακας call center. Ένα πράγμα που θα προχωρήσουμε γρήγορα ελπίζω είναι ένα δίκτυο επικοινωνίας πολιτών με το υπουργείο και τους οργανισμούς για να σταματήσουν να αισθάνονται αβοήθητοι στη μέση του πελάγους.».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «Το σαράβαλο δεν μπορεί να γίνει τούρμπο από τη μία μέρα στην άλλη».

«Δεν θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε με γιουρούσια, δεν είναι αυτό το θέμα. Θα επιχειρήσουμε να οργανωθούμε, να κινηθούμε με μέθοδο, σύστημα και σύγχρονο μάνατζμεντ»μ, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του κράτους, παράλληλα πρέπει να γίνεται και απλοποίηση των διαδικασιών.

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, πότε προβλέπεται να καταβληθούν, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε «σύντομα», αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Επισήμανε ότι προτεραιότητα έχουν οι πρόωρες συντάξεις και ερωτηθείς για πιθανή διασύνδεση επικουρικής, εφάπαξ και εθνικής σύνταξης είπε «μετά θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα. Αν επιχειρήσουμε να τα κάνουμε όλα μαζί, δεν θα κάνουμε τίποτα».

«Θα δοθούν και τα αναδρομικά. Είναι θέμα και υπουργικών αποφάσεων που θα βγουν σύντομα», τόνισε.

«Πρέπει να κάνουμε έντιμους λογαριασμούς με τους πολίτες. Συστηματικά, με μέθοδο και ευρωπαϊκή προσέγγιση των πραγμάτων», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.


topontiki.gr