MY KTEO

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Μ. Χατζηγιαννάκης: Αφήνουν την Βόρεια Εύβοια χωρίς γιατρούς για να καλύψουν την ανυπαρξία προσλήψεων


Οι δομές του ΕΣΥ στην Εύβοια έχουν φτάσει σήμερα σε οριακό σημείο. Η έξαρση των κρουσμάτων Covid στον νομό βρήκε το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να δέχεται πολύ μεγάλη πίεση και να αναγκάζεται να ζητήσει την απόσπαση 7 γιατρών από τα ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Από την αρχή της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει την ανάγκη να στηριχθεί το ΕΣΥ και να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αντί για στήριξη, το ΕΣΥ μετρά μειώσεις περίπου 2.000 προσωπικού από το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρέδωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΕΣΥ με 100.450 προσωπικό και σήμερα -σε καιρό πανδημίας και με τις ανάγκες πολύ μεγαλύτερες- η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει το σύστημα Υγείας με 98.500 προσωπικό.

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη προτίμησε την επικοινωνιακή διαχείριση, σπατάλησε συνειδητά το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία και αρνείται επίμονα ένα χρόνο τώρα να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και τη στελέχωση των νοσοκομείων και των ΚΥ, ιδιαίτερα της περιφέρειας, αφήνοντας ολόκληρες περιοχές της χώρας έρμαιο στις διαθέσεις όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και των υπόλοιπων νοσημάτων.

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας γίνονται αντιληπτά στην Εύβοια με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Για να μπαλωθεί η κυβερνητική ανικανότητα (ή αναλγησία;) και εφόσον το αίτημα του ΓΝΧ ικανοποιηθεί, θα πρέπει η Βόρεια Εύβοια, μία απομακρυσμένη και πολυπληθέστατη περιοχή με δύσβατο οδικό δίκτυο, να μείνει ουσιαστικά χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς αγροτικούς γιατρούς και με ΚΥ που θα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς.

Έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται από τις τεράστιες ευθύνες της και να υπερβεί την πρωτοφανή ανεπάρκειά της στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι υποχρέωσή της να στελεχώσει με προσλήψεις  μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τόσο τα νοσοκομεία των αστικών κέντρων, όσο και των τοπικών μονάδων και Κέντρων Υγείας. Η μετατροπή των αγροτικών ιατρών σε “πλανόδιους” όχι μόνο δεν συνιστά λύση, αλλά αποτελεί πηγή κινδύνων για την υγεία των συμπολιτών μας, που παρά τις αντιξοότητες εξακολουθούν να διαμένουν σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας.