MY KTEO

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος απέστειλε ο πολιτευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης


Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος απέστειλε ο πολιτευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης με θέμα την επιστροφή τέλους 1% στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές από ανταποδοτικά ΑΠΕ.

Το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η νότια Εύβοια, και ιδίως ο δήμος Καρύστου, συνεισφέρει σημαντικά στο αιολικό δυναμικό της χώρας, καθώς στα διοικητικά όρια της εν λόγω περιοχής έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 700 ανεμογεννήτριες. Με βάση τον Ν. 3851/2010, ποσοστό 1% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας του δήμου όπου λειτουργούν ΑΠΕ. Η μεταφορά των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους πραγματοποιείται μέσω πίστωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/48653/1597/29.05.2019, οι παροχές Οικιακής Χρήσης των Τοπικών Κοινοτήτων όπου λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ, οι οποίες  είχαν ενεργή σύνδεση στις 31/07/2020, ημέρα δημοσίευσης του «Οριστικού Πίνακα με τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες, για τα έτη 2015-2019»,  ορίζονται ως δικαιούχοι επιστροφής του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ 1%, το οποίο έπρεπε να είχε πιστωθεί μέχρι τέλος του έτους. 

Κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 παρ.8 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, η  ΔΕΔΔΗΕ έχει αναρτήσει τον πίνακα με τους Αριθμούς Παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών ανά Κοινότητα, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούνται στα συστήματά της, πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η διαδικασία πίστωσης δεν έχει ξεκινήσει, γεγονός που έχει φέρει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία. Και πέρα από αυτό, οικιακοί καταναλωτές που δικαιούνται επιστροφή, βρίσκονται αντιμέτωποι με την διακοπή παροχής.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ όπως πράξετε τα δέοντα, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους.

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ν. Μανώλης

Πολιτευτής Ευβοίας ΝΔ

PhD, Ευρωπαϊκή Πολιτική Περιβάλλοντος