MY KTEO

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη προβληματίζει τους ειδικούς, «δεν έχει νόημα να κλείνουμε και ο κόσμος να πηγαίνει στις παραλίες»


Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη προβληματίζει τους ειδικούς, «δεν έχει νόημα να κλείνουμε και ο κόσμος να πηγαίνει στις παραλίες»

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό έκαναν... πρεμιέρα το Σάββατο στη χώρα μας, με το ανοιξιάτικο τοπίο

να βγάζει τον κόσμο στις παραλίες. Ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Και το Σάββατο, τα νέα κρούσματα  που ανακοινώθηκαν ήταν πάνω από 1.000, για την ακρίβεια 1.113, εκ των οποίων τα 565, δηλαδή τα μισά, καταγράφηκαν στην Αττική που βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας.

Η θετικότητα παρέμεινε και το Σάββατο πάνω από το 2 και συγκεκριμένα στο 2,41 αλλά ακόμα είναι κάτω από το όριο συναγερμού (4). Παράλληλα, μεγάλος ήταν και ο αριθμός των τεστ που έγιναν, τα οποία έφτασαν το Σάββατο τα 46.057.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά χτες, ωστόσο νωρίτερα, αρκετός κόσμος είχε ξεχυθεί στις παραλίες για να απολαύσει τη λιακάδα, κάτι που προβλημάτισε τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, «το θέμα της επιτήρησης σε περιοχές που υπάρχει κοσμοσυρροή είναι βασικό, θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος. Δεν έχει νόημα να κλείνουμε τις περιοχές της Αθήνας που υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφερθεί το πλήθος αυτό στις παραλίες».

Επιπλέον, σε ερώτηση γιατί απορρίφθηκε η πρόταση στην επιτροπή των επιστημόνων, για ένα ολικό lockdown απάντησε:

«Η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι. Ένα πλήρες lockdown προσφέρει ένα υγειονομικό πλεονέκτημα, αλλά δεν ξέρω αν ένα ολικό lockdown θα απέτρεπε τέτοιες εικόνες στις παραλίες. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, είναι όμως ανησυχητική. Αυτή η αύξηση κρουσμάτων είναι ένα καμπανάκι προειδοποιητικό. Αλλά έχουμε συνεχή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Κατά τον ίδιο, αν τηρηθούν τα τελευταία μέτρα, θα γλιτώσουμε και το τρίτο κύμα και το σκληρό lockdown, αλλιώς «το επόμενο βήμα, είναι κουραστικό, άσχημο, επώδυνο και για εμάς και για όλο τον κόσμο».

Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη θα κυριαρχήσει

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων και τις εικόνες κοσμοσυρροής, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση. Τελευταία τέτοια κατάσταση ήταν πριν από 100 χρόνια. Θα τελειώσει και λίγο αργότερα από ότι υπολογίζαμε, καθώς οι παραδόσεις των εμβολίων καθυστερούν».

Σε ερώτηση γιατί δεν έκλεισαν τα σχολεία, τόνισε ότι οι ειδικοί έκριναν ότι πρέπει να δουν περισσότερα δεδομένα πριν πάρουν μια τέτοια απόφαση. «Αν δούμε απότομη αύξηση θα πρέπει να προσέξουμε να λάβουμε μέτρα, διότι η μετάλλαξη σιγά σιγά θα κυριαρχεί. Αυτός ο ιός είναι 50% ταχύτερος άρα μας αναγκάζει να πάρουμε και πιο γρήγορα αποφάσεις».

Προβληματισμός για την Αφρικανική μετάλλαξη

Τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν φτάσει τα 236, εκ των οποίων τα 4 είναι με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος, από τα οποία 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Συγκεκριμένα, το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα. Σε ό,τι αφορά το στέλεχος της Νότιας Αφρικής ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νότιας Αφρικής.