MY KTEO

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Έρχονται ελαφρύνσεις για ΕΝΦΙΑ, e-αποδείξεις, και τεκμήρια διαβίωσης


Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση, με σκοπό την αποτροπή επιπλέον επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά που ήδη πλήττονται εδώ και έναν χρόνο από την πανδημία. Στο κυβερνητικό «τραπέζι» βρίσκονται μέτρα που αφορούν ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και πριν την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» τα υπό συζήτηση μέτρα για τη μείωση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων και το «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Αντίστοιχα μέχρι τον Μάιο θα έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων και ο καθορισμός για πρώτη φορά τιμών ζώνης σε περίπου 3.000 οικισμούς. Με βάση τα παραπάνω θα επανασχεδιαστεί η κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών, ωφελώντας κυρίως τους φορολογούμενους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Μείωση του πλαφόν για τις e-αποδείξεις

Με ρύθμιση και όχι όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί θα ισχύσει το μέτρο με βάση το οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν στο υπουργείο Οικονομικών πάρουν στα χέρια τους την αναλυτική καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος όλων των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020.

Πάντως τα βασικά σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν:

Μείωση του ορίου 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα και πιο κάτω εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020.

Να μην συμπεριληφθούν οι μήνες του lockdown στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Με το σενάριο αυτό θα ισχύσει νέο όριο για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογουμένων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για ένα διάστημα 8 μηνών αντί για 12 μήνες.

Να μην επιβληθεί το πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και σε αυτές που θα λείπουν. Δηλαδή τα νοικοκυριά τα οποία δεν θα έχουν καταφέρει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-δαπάνες να μην «τιμωρηθούν» με πρόστιμο 22%.

Διεύρυνση του αριθμού των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο των e-αποδείξεων.

Απαλλαγή από τεκμήρια διαβίωσης

Σε συζήτηση βρίσκεται ρύθμιση που θα απαλλάσσει προσωρινά από τα τεκμήρια διαβίωσης όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.

Η φετινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εξετάζεται να είναι στοχευμένη και να αφορά:

εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα

επαγγελματίες με μεγάλη μείωση τζίρου

ατομικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή

Η ρύθμιση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται επιβεβλημένη καθώς υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

«Κούρεμα» των συντελεστών ΕΝΦΙΑ

Εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του συστήματος σε 3.000 περιοχές, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποφασίσει μέχρι τον Μάιο τι θα γίνει με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, όπως ανέφερε πριν μερικές ημέρες ο κ. Σκυλακάκης, καθιστά δυνατή τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις από το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επιβαρύνσεις πάντως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ακίνητα στις 3.000 νέες περιοχές και κυρίως στις περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές, που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων όπως δωρεές, αγοραπωλησίες και γονικές παροχές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο «πάγωσε» με την επέλαση του κορωνοϊού.