MY KTEO

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Πληθαίνουν οι προτάσεις των ειδικών για lockdown έως 15 Μαρτίου


Ναι μεν υπάρχει τις τελευταίες τρεις ημέρες μια μικρή ύφεση στα λύματα αλλά το ιικό φορτίο του κορονοϊού δεν μειώνεται, οπότε θα χρειαστεί παράταση των μέτρων δήλωσε και ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Μετά τον Μανώλη Δερμιτζάκη καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης αλλά και την καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού που υποστήριξαν ανοιχτά την παράταση του lockdown και την παράλληλη εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, είπε ότι ναι μεν έχουν δει τις τελευταίες τρεις ημέρες μια μικρή ύφεση στα λύματα αλλά το ιικό φορτίο του κορονοϊού δεν μειώνεται, οπότε θα χρειαστεί παράταση των μέτρων μέχρι 15 Μαρτίου σίγουρα. «Πρέπει να πέσουν δείκτες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η ύφεση στις ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από την άλλη τάχθηκε υπέρ της διπλής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ως το μέτρο εκείνο που θα βάλει φρένο στη διασπορά του ιού ωστόσο, δήλωσε πως διαφωνεί ριζικά με το τρίωρο μήνυμα για ψώνια αφού αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της κινητικότητας.

«Να μην τρομάζουμε αλλά να προσέχουμε. Είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά και πολλά τεστ. Δείχνει δυο πράγματα, ότι το lockdown έτσι όπως το εφαρμόζουμε δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε. Η λέξη lockdown από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Η μετάδοση του ιού γίνεται εξαιτίας της απρόσεκτης ανθρώπινης επαφής. Δεν είναι τα πάντα κλειστά και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται σε επαφή», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να μην μεταδίδεται ο ιός. 100% γίνονται επαφές και πρέπει να ψάξουμε που γίνονται και να τις περιορίσουμε. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλούς νεκρούς. Το Νοέμβριο είχαμε με 3.000 κρούσματα 120 νεκρούς. Σε αυτό έχει συμβάλλει και το γεγονός όπως τόνισε ότι έχουν εμβολιαστεί και πολλοί από τις ευπαθείς ομάδες».