Evia Top: Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Τέσσερα «αγκάθια» και... μία επιλογή - Προς παράταση lockdown

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Τέσσερα «αγκάθια» και... μία επιλογή - Προς παράταση lockdown


Μπορεί η επιθυμία της κυβέρνησης να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα υπό όρους και προϋποθέσεις, αλλά τα στοιχεία σχετικά με την πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η άποψη που ήδη έχουν εκφράσει αρκετού επιστήμονες για συνέχιση των περιοριστικών μέτρων, συντείνουν προς παράταση του lockdown και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, Παρασκευή συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση.

Το κυρίαρχο σενάριο όπως όλα δείχνουν είναι η επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου. Τα «αγκάθια» που πονοκεφαλιάζουν το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και την επιτροπή είναι τέσσερα.

Η οριακή κατάσταση του συστήματος υγείας και η σχετική πληρότητα των ΜΕΘ, η εξάπλωση των μεταλλάξεων αλλά και της νόσου γενικότερα και σε νέες περιοχές, η προβληματική κατάσταση στην εκπαίδευση με την επί μήνες συνεχιζόμενη τηλεκπαίδευση με τις όποιες συνέπειες έχει στη μόρφωση αλλά και την ψυχολογία των μαθητών, και τέλος το ζήτημα που έχει προκύψει με τις μάσκες και το αν και πού θα κληθούμε να φοράμε διπλή μάσκα.
Σε οριακό επίπεδο οι ΜΕΘ
Η κατάσταση για τα νοσοκομεία πάντως κινείται σε οριακά επίπεδα. Χθες ανακοινώθηκε από το ΕΟΔΥ ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε περαιτέρω, φθάνοντας πλέον τους 320, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών πως αναμενόταν μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία προς το τέλος της εβδομάδας λόγω της μεγάλης διασποράς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Τον προβληματισμό του για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, μετά και την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Ασφαλώς προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις (αύξηση πίεσης σε νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων από μεταλλάξεις, αυξημένα κρούσματα). Βέβαια τις προηγούμενες μέρες έγιναν λιγότερα τεστ, άρα αναμένει κανείς μια αύξηση που δεν είναι πραγματική, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πραγματική θα το δούμε τις επόμενες μέρες, ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα» διευκρίνισε ο επιδημιολόγος.

«Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο Τ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πονοκέφαλος και με άλλες περιοχές
Επιδημιολογικά επιβαρυμένη είναι η περιοχή των Ιωαννίνων, με τους ειδικούς να έχουν εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αυστηρούς περιορισμούς. Εκτός απροόπτου μάλιστα, η επιβολή σκληρού lockdown αναμένεται να ανακοινωθεί στην τακτική ενημέρωσης της Παρασκευής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων, η επιδημιολογική εικόνα των Ιωαννίνων επηρεάζεται σημαντικά από τους ασθενείς που έχουν διακομισθεί από την Αλβανία και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Αυτό υποστηρίζει σε εκτενή δήλωσή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος σημειώνει την ανάγκη να εκτιμηθούν τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων από την επιστημονική επιτροπή.

Εκτός από την Αττική, ακόμα 15 περιοχές παρακολουθούνται στενά από τους λοιμωξιολόγους, καθώς το ιικό φορτίο που ανιχνεύεται, προβληματίζει. Οι επιβαρυμένες περιοχές είναι: Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά, Kάλυμνος, Θάσος, Κάρπαθος, Ιωάννινα. Όπως όλα δείχνουν Ιωάννινα και Κάλυμνος είναι από τις περιοχές που πλησιάζουν πιο κοντά στο να περάσουν σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων.

Τα σχολεία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τ. Παναγιωτόπουλο, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα τεθεί το θέμα των σχολείων.... δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε».

Τι θα γίνει με τη… διπλή μάσκα
Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί την Επιτροπή είναι εάν κρίνεται απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ- μάρκετ, αλλά πολύ πιθανόν και στις μετακινήσεις με ταξί.

Όσον αφορά sτο lockdown στην Αττική, η τελική εισήγηση των ειδικών για παράταση ενδεχομένως να μην δοθεί σήμερα, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον δεδομένα από την πορεία της διασποράς για μερικά εικοσιτετράωρα ακόμη. Εντούτοις δεδομένων των μεταλλάξεων, φαίνεται πως η πλειονότητα των μελών που απαρτίζουν την επιτροπή είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για ακόμη δύο εβδομάδες. Οι σχετικές ανακοινώσεις για την παράταση του lockdown στην Αττική λέγεται πως θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας μίλησε στο OPEN και τόνισε πως «θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη» η διπλή μάσκα γιατί «δεν καταφέραμε να βάλουμε πιο πολλά δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς και να έχουμε λιγότερους επιβάτες. Εκεί, που δεν αερίζονται οι χώροι, όπως το μετρό, είναι μεγάλο το πρόβλημα. Μειώνει το ποσοστό μετάδοσης η διπλή μάσκα» τόνισε η κα Λινού.

Ο Τ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη διπλή μάσκα αποσαφήνισε ότι έχουν προκύψει σαφέστερα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση της, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. «Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε και πώς θα είναι εφικτό... Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγω και να σας πω τα πιο αυστηρά μέτρα που υπάρχουν» είπε.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συνιστούν… lockdown
Δεν υπάρχει επιστήμονας που να τοποθετήθηκε δημοσίως ο οποίος να πρότεινε κάτι διαφορετικό από παράταση του lockdown.

Ο Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», και ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει παράταση στο lockdown, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή. Σίγουρα έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας ώσπου να βελτιωθεί ο καιρός και να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο αριθμό μπορούμε σε εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων».

Πιθανόν να χρειαστεί παράταση του lockdown 1 βδομάδα τόνισε ο επίσης από τη μεριά του ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων, οι αναλύσεις μέχρι και Τετάρτη δείχνουν μια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας ωστόσο σημείωσε ότι αναμενόταν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης ανέφερε ότι ήδη ασφυκτιούν οι μονάδες covid.

«Εμένα με ανησυχεί το 320 των ΜΕΘ covid... Νομίζω δεν μπορούμε να ανοίξουμε με κάλυψη 70-80%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις μάσκες ο κ. Σκουτέλης είπε πως το ποσοστό που κερδίζουμε με διπλή μάσκα είναι 10 – 15 % και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην σωστή εφαρμογή της μάσκας

«Μάσκα που δεν φοριέται σωστά είναι σαν να μην φοριέται» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε συνωστισμό (πχ στα ΜΜΜ)

«Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η διπλή μάσκα θα μας προστατεύσει 100 »


topontiki.gr