MY KTEO

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Σενάρια για νέο κωδικό SMS αλλά και παράταση lockdown


Ενώ συνεχίζεται η καταγραφή υψηλού αριθμού κρουσμάτων στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται και να έχουμε εφημερίες «πολέμου» ειδικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, στην κυβέρνηση εξετάζουν εάν θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα με αυστηρές προϋποθέσεις ή θα δοθεί περαιτέρω χρόνος στην κοινότητα για να μειωθούν τα κρούσματα και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.

Τα τελευταία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα 396 εντοπίστηκαν στην Αττική και 85 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (67.3% άνδρες).

Δύο σενάρια
Τα βασικά σενάρια μέχρι στιγμής είναι δύο. Το πρώτο θέλει το υφιστάμενο lockdown να παρατείνεται για ένα διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί. Το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην κυβέρνηση την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away και, ίσως, σε ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα έχει συμβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την πρόβλεψη ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown έκανε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, με την προϋπόθεση όμως ότι τα κρούσματα θα μειωθούν κάτω από 1.000.

«Μην περιμένουμε μείωση των διασωληνωμένων. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid». εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Νέος κωδικός SMS ή νέα πλατφόρμα μόνο για λιανεμπόριο
Το λιανεμπόριο για άλλη μια φορά φαίνεται πάντως να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται παραπάνω από μία επιλογές.

Θεωρείται απίθανο πάντως να υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί, αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.

«Συνθήκες πολέμου» στα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, για συνθήκες «πολέμου» κατά τις εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής, ανάλογες με την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, έκανε χθες λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Ταυτόχρονα, σήμανε συναγερμό και για την πληρότητα των ΜΕΘ-Covid καθώς υπάρχουν μόνο εννέα κενές κλίνες σε σύνολο 239 στην Αττική.


topontiki.gr