MY KTEO

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

«Οι κυβερνητικές καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο το “Πιλοτικό Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων άνεργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών”»


Η έλευση της πανδημίας και η κυβερνητική αδυναμία εκπόνησης ενός προγράμματος ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας έχουν εισάγει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και υποχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα η ανεργία – ιδίως των νέων συμπολιτών μας – εμφανίζει ανησυχητική άνοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το «Πιλοτικό Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων άνεργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών» μέσω του Ε.Σ.Π.Α. κρίθηκε εξ αρχής, όταν προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2020, ως ξεχωριστής σημασίας για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να υλοποιήσουν κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο.

Όπως διευκρινιζόταν εντός του εν λόγω προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ., οι δικαιούχοι πρέπει «κατά την έναρξη της δράσης της καθοδήγησης (coaching – βλ. Στάδιο 6) να μην έχουν συμπληρώσει το 30ό  έτος της ηλικίας τους». Μέχρι στιγμής, η διαδικασία έχει προχωρήσει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και αντί του αρχικού χρονοδιαγράμματος έναρξης του «Σταδίου 6» τον Αύγουστο του 2020, η προκήρυξη χρηματοδότησης μετατοπίστηκε το Δεκέμβριο του 2020 και εν συνεχεία αναβλήθηκε και πάλι για το Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, οι συνεχόμενες αναβολές έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί αρχικοί δικαιούχοι τελικώς να μην πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς παρέρχεται το 30ό έτος της ηλικίας τους. Νέοι άνεργοι, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν κατά τις πρώτες φάσεις, τίθενται εν τέλει εκτός του προγράμματος και κατ’ επέκταση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών προτάσεών τους, λόγω της εμφανούς αδυναμίας του αρμοδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προβεί στις αναγκαίες ρυθμιστικές διαδικασίες.
Επειδή η στήριξη των νέων ανέργων συνιστά ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας της κοινωνικής συνοχής.
Επειδή το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ανταποκρίνεται με αξιοπιστία στα αρχικώς προκηρυχθέντα χρονοδιαγράμματα των προσκλήσεων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης στην εκτέλεση του εν λόγω χρηματοδοτικού προγράμματος;
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβεί το Υπουργείο, ώστε οι αρχικώς εγκεκριμένοι ωφελούμενοι να μην τεθούν εκτός προϋποθέσεων τελικής αίτησης χρηματοδότησης λόγω παρέλευσης του ηλικιακού ορίου των 30 ετών;