MY KTEO

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

4 μύθοι για τον κορονοϊό που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις


Κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το coronavirus, ακόμη και ένα χρόνο αργότερα.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο COVID-19, η ασθένεια που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Στις 11 Μαρτίου 2020, η κρίση υγείας χαρακτηρίστηκε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Γνωρίζουμε πολύ περισσότερο τους κινδύνους του COVID-19 τώρα, καθώς και τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, οι μύθοι κυκλοφορούν ακόμα. Εδώ είναι μερικοί από τους μόνιμους μύθους γύρω από τον COVID-19 - και τι έχουν να πουν οι ειδικοί για αυτούς.

Μύθος 1: Τα στεγνωτήρια χεριών μπορούν να σκοτώσουν το νέο κορωνοϊό

Αυτός ήταν ένας μύθος που ξεκίνησε νωρίς στην πανδημία και εξακολουθεί να μην ισχύει, λέει ο ΠΟΥ. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς από τον COVID-19 είναι να πλένεις συχνά τα χέρια σου (ή να τα καθαρίζεις με ένα αντισηπτικό) και στη συνέχεια να τα στεγνώνεις καλά με χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μύθος 2: Ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σου μπορεί να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό

Ενώ ο ψεκασμός αλκοόλ και χλωρίου είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την απολύμανση επιφανειών - και ακόμη και η χρήση απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα χέρια σου καθαρά - η χρήση χημικών ουσιών σε όλο το σώμα σου δεν πρόκειται να σκοτώσει τον ιό εάν έχεις ήδη μολυνθεί. «Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα)», επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Μύθος 3: Δεν είναι ασφαλές να λαμβάνεις μια επιστολή ή ένα πακέτο από την Κίνα

Οι κορωνοϊοί όπως το SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι εξαπλώνονται συχνότερα από αναπνευστικά σταγονίδια. Αν και ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μικρό χρονικό διάστημα σε ορισμένες επιφάνειες, είναι απίθανο να εξαπλωθεί από εγχώρια ή διεθνή αλληλογραφία, προϊόντα ή συσκευασίες, λέει το CDC. Ωστόσο, είναι πιθανό οι άνθρωποι να κολλήσουν τον COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει τον ιό και μετά αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή πιθανώς τα μάτια τους, αλλά αυτό δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος που ο ιός εξαπλώνεται.

Η πίστη και η διάδοση του μηνύματος ότι δεν είναι ασφαλές να λαμβάνεις κάτι μέσω της αλληλογραφίας από την Κίνα είναι επιβλαβές, διότι συμβάλλει στη διαιώνιση του στιγματισμού συγκεκριμένων πληθυσμών που συνδέονται με τον COVID-19. Αυτό το στίγμα - το οποίο μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να κρύψουν τις ασθένειές τους, να αποτρέψουν τους ανθρώπους από την άμεση υγειονομική περίθαλψη και να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν υγιείς συμπεριφορές - μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας και συνεχή μετάδοση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μύθος 4: Τα κατοικίδια μπορούν να διαδώσουν τον νέο κορωνοϊό

Ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή πηγή της επιδημίας COVID-19, αλλά το CDC λέει ότι προήλθε αρχικά από ένα ζώο, πιθανότατα από μια νυχτερίδα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού σε ανθρώπους και το CDC λέει ότι ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί εάν και πώς διαφορετικά ζώα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον COVID-19. Στις περιπτώσεις ζώων με COVID-19 που έχουν επιβεβαιωθεί, φαίνεται ότι η μετάδοση έγινε από ανθρώπους σε ζώα και όχι το αντίστροφο.

Ωστόσο, συνιστάται να βεβαιωθείς ότι τα κατοικίδια ζώα σου ακολουθούν ορισμένα από τα ίδια προληπτικά μέτρα COVID-19 που ασκείς. Για παράδειγμα, μην αφήνεις τα κατοικίδια ζώα σου να αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους ή άλλα ζώα εκτός του νοικοκυριού και να αποφεύγεις τα πάρκα σκύλων ή άλλους πολυσύχναστους χώρους όπου παίζουν άνθρωποι και ζώα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει ότι πρέπει να διατηρείς τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από άλλα άτομα και ζώα όταν περπατάς με το σκυλί σου.


www.queen.gr