MY KTEO

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Χαλκίδα: “Ανοίγουν” τη Δευτέρα 5 Απριλίου τα δικαστήρια και στις (βαθύ) κόκκινες περιοχές- Ποιες δίκες θα γίνονται


Σε τροχιά ανοίγματος των δικαστηρίων και στις κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές, όπως η Εύβοια στα επίπεδα λειτουργίας του Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, αλλά με επιπλέον δίκες σε κάποιες περιπτώσεις, θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες τη Δικαιοσύνη , το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπό την αίρεση της έγκρισης των λοιμωξιολόγων , η κυβερνητική πρόταση , οπως διατυπώθηκε στην διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αφορά αυξημένη λειτουργία των δικαστηρίων από τη Δευτέρα 5 Απριλίου:

 

-Τα Εφετεία και ο Αρειος Πάγος θα λειτουργούν όπως τον περασμένο Γενάρη, πριν το ολικό lockdown

 

– Οι προθεσμίες αναστολής μετατίθενται ισόχρονα συν 10 μέρες επιπλέον απο την ημέρα εναρξης της διαδικασίας (πλην νέας τακτικής διαδικασίας) .

Ποινικά δικαστήρια

 

Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται περισσότερες δίκες στα ποινικά δικαστήρια:

 

-Όλα τα πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2023 (από 2022)

 

-Όλα τα κακουργήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2024 (από 2023)

 

Θα γίνονται επίσης όλες οι δίκες κατάδικων κρατουμένων που εκκρεμούν στο δεύτερο βαθμό (Εφετείο) για την ίδια υπόθεση που εχουν καταδικαστεί και ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής.

 

Μεγαρόσημα- ένορκες

 

Μέχρι τις 30/6 θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής τελών, παραβόλων και εισφορών ενώ οι δικηγόροι θα μπορούν να λαμβάνουν ένορκες βεβαιώσεις

 

Παράλληλα θα γίνονται σε όλες κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές οι ειδικές διαδικασίες, μισθώσεις, εργατικά, διατροφές και ανακοπές πλειστηριασμών

 

Υπεχρεωμένα

 

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης θα είναι πως δοθεί παράταση για την υποβολής αίτησης στη νέα διαδικασία προσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα για όσους έληξαν οι προθεσμίες στις 21/1, στις 28-2 και στις 5-3, θα δοθεί 5μερη προθεσμία υποβολής για να μην ακυρωθεί η δίκη τους.

 

Για όλες τις άλλες θα υπάρξει 15ημερη (επιπλέον) προθεσμία , πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας λήξης.