MY KTEO

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Οι 6 προτάσεις για υποβολή στο Αντώνης Τρίτσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου-Κορωνίδα όλων το 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας


Οι 6 προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν για ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και αφορούν έργα στο Δήμο Χαλκιδέων, αλλά και το ψήφισμα για το Νοσοκομείο Χαλκίδας ήταν τα δύο θέματα που μονοπώλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων. Εκτός ημερησίας ήρθαν οι έξι προτάσεις για τη Συνοικία Η, το 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, το Κέντρο Εμπορίου, η χρηματοδότηση της Δημοτικής Αγοράς, οι γωνιές ανακύκλωσης και η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και δημιουργία σταθμών φόρτισης και η εισήγηση έγινε  από τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Η δήμαρχος στην εισήγησή της αναφέρθηκε στο έργο που περιλαμβάνει το ανοιχτό κέντρο εμπορίου το οποίο όπως είπε, είναι ένα έργο που επιθυμεί όλος ο εμπορικός κόσμος της Χαλκίδας, και το οποίο θα συντελέσει στην αναβάθμιση της εικόνας των εμπορικών δρόμων της πόλης. Όπως είπε, δεν μπόρεσε να ενταχθεί κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία και πλέον η μελέτη έχει επικαιροποιηθεί. Μέσα σε αυτό το έργο συμπεριλαμβάνεται και η Δημοτική Αγορά η οποία προχωράει και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να «πετύχουμε χρηματοδότηση ώστε το δάνειο των 5 εκ. ευρώ να μπορέσουμε να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό εργαλείο και το Αντώνης Τρίτσης μας δίνει αυτή τη δυνατότητα», είπε η Δήμαρχος τονίζοντας πως το έργο της Δημοτικής Αγοράς προχωράει απρόσκοπτα.

Στην πρόταση για την ανέγερση του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας αναφέρθηκε στη συνέχεια η Δήμαρχος και όπως είπε ο αγώνας για να ολοκληρωθεί ο φάκελος ήταν μεγάλος. Το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Η επόμενη πρόταση αφορά στη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης και πρόκειτια για 14 γωνιές ανακύκλωσης, σημεία συλλογής αποβλήτων, ένα καινοτόμο σύστημα που έχει και δυνατότητα ανταποδοτικών συστημάτων. 2 γωνιές ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν στο Ληλάντιο, 1 στην Αυλίδα, 1 στην Ανθηδώνα, 1 στην Αρτάκη και τα υπόλοιπα 9 στη Χαλκίδα.

Αναφορά έγινε και στην προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων του Δήμου και 5 σταθμούς φόρτισης και τελευταία πρόταση στην κατηγορία των μελετών είναι αυτή που αφορά στην Συνοικία Η. ύψους 750 χιλ. ευρώ η οποία είναι έτοιμη προς δημοπράτηση μόλις ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.


«Κανείς ποτέ δεν είπε ότι πρέπει να αρνηθούμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση που θα φέρει αρκετά χρήματα στο Δήμο»
είπε ο Χρήστος Παγώνης, αφού όπως τόνισε όλοι θέλουμε να βρίσκουμε τέτοια προγράμματα και να εντάσσουμε έργα. Αυτό κάναμε και στη δική μας θητεία» είπε ο πρώην δήμαρχος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχαν γίνει επί θητείας του για το Κέντρο εμπορίου και το 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας. Ο Δήμος Χαλκιδέων ήταν ο μόνος που δεν ευθυνόταν για το Κέντρο Εμπορίου, αφού εν είχε λάβει καμία ειδοποίηση για συμπληρωματική πρόταση. Όπως είπε ο κ. Παγώνης, την ίδια μελέτη υποβάλλουν σήμερα προς ένταξη στο Αντώνης Τρίτσης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας τονίζοντας ότι το 2014 δεν υπήρχε τίποτα. «Ψάξαμε, βρήκαμε οικόπεδο, μεγαλώσαμε την περιουσία του Δήμου, έγιναν μελέτες, είχαμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται μόνο το κτιριολογικό, αλλά η Περιφέρεια στη θητεία μας δεν το χρηματοδότησε. Αν η χρηματοδότηση γινόταν από την Περιφέρεια θα είχαμε πολύ γρήγορη εξέλιξη» κατέληξε ο κ. Παγώνης.


Ναι στα έργα που ο Δήμος προσπαθεί να εντάξει σε χρηματοδοτικά εργαλεία και από τον Βασίλη Καθαροσπόρη, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας τονίζοντας πώς να κληθεί ο Δήμος να επιλέξει να εντάξει ένα έργο από τα έξι αυτό πρέπει να είναι το 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας: «Αυτό αποτελεί την κορωνίδα όλων των προτάσεών μας. Είναι ξεφτίλα για το Δήμο α παιδιά να κάνουν μάθημα σε ένα ημιυπόγειο» είπε ο κ. Καθαροσπόρης τονίζοντας πως όταν έρχεται προς συζήτηση μελέτη για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο η παράταξή του θα συμφωνεί.


Στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Σταματούκος, τονίζοντας και αυτός πως πρέπει να έχει προτεραιότητα, ενώ για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είχε θετική ψήφο μεν, αλλά όπως είπε να πάρουμε χρήματα να πάρουμε τα οχήματα και αν έχουμε τα οχήματα μπορούμε να τα μετατρέψουμε και σε άλλες μορφές ενέργειας.


Ντροπή για την πόλη χαρακτήρισε το 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σιόλιας και «όσο πιο γρήγορα γίνει η κατασκευή θα φύγει και ο λεκές από πάνω μας είπε χαρακτηριστικά. Έδωσε τα συγχαρητήριά του στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή που ξεκίνησε τις διαδικασίες και στη νυν δημοτική αρχή που προχωράει το έργο.


Ο Τάσος Καλαθέρης είπε πως το 26ο Δημοτικό Σχολείο θα έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί χθες ενώ αναφορά έκανε και στο Κέντρο Εμπορίου λέγοντας πως πίσω από τα Δικαστήρια υπάρχουν οχήματα που ξεφορτώνουν εμπορεύματα και «αν νομίζετε πως θα αναβαθμίσουμε το κέντρο της Χαλκίδας γελιέστε. Πρέπει να εξετασθούν θέματα αλλιώς το κέντρο της Χαλκίδας θα είναι κέντρο Βαλκανικής πόλης και μάλιστα προς τα βόρεια»


Ένα μεγάλο μπράβο είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Νέζης σε όλο το Τμήμα Προγραμματισμού που έχει καταφέρει και δουλεύει Σαββατοκύριακα και αργίες για να προλάβουν οι προτάσεις τις ημερομηνίες και να κατατεθούν στο Αντώνης Τρίτσης. Αναφορά έκανε και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και απευθυνόμενος στον πρώην Δήμαρχο Χρήστο Παγώνη είπε πως «δεν μπορέσατε να το εντάξετε γιατί οι μελέτες ήταν ελλιπείς, δεν υπήρχαν καθόλου ηλεκτρομηχανολογικά και το Αντώνης Τρίτσης έχει πολλές περισσότερες απαιτήσεις από το πρόγραμμα που προσπαθούσατε να το εντάξετε εσείς.»


Στη δευτερολογία της η Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα και ευχήθηκε να τα καταφέρει η Δημοτική Αρχή και να εντάξει όλα τα έργα. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, την εξεύρεση οικοπέδου, τη στατική μελέτη και το ρυμοτομικό, δεν υπήρχε όμως αρχιτεκτονική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης, ηλεκτρολογικά και βέβαια δεν είχε βρεθεί και χρηματοδότηση. «Ο Δήμος όμως έχει συνέχεια, το 26ο Δημοτικό Σχολείο είναι η κορωνίδα όλων των προτάσεων» είπε η Δήμαρχος και δεν παρέλειψε να πει το δικός της μπράβο στις υπηρεσίες του Δήμου.