MY KTEO

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Πιστοί στην «γραμμή»


Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Δίκτυο Προοδευτικών Πολιτών Εύβοιας με θέμα «Ανεμογεννήτριες και Περιβάλλον: Φάκελος Εύβοια» με έντονη την παρουσία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ζέρβας, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μπαράκος και Κώστας Δημάς και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαστροκώστας, δίνοντας το παρών κατέστησαν σαφές ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να παλέψει με κάθε τρόπο για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες εντός των ορίων του Δήμου και μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές Natura ή περιοχές φυσικού κάλους. Από την άλλοι ξεκαθάρισαν ότι δεν απορρίπτουν συλλήβδην τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μένοντας παράλληλα πιστοί στη «γραμμή» που χάραξε ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς. 

Ενδεικτικά ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπαράκος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Γενικά σαν δημοτική αρχή θεωρούμε την αιολική ενέργεια αναγκαία και πιο φιλική στο περιβάλλον σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να στραφούμε προς τις ΑΠΕ και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι: « Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα με χωροθέτηση σε προστατευόμενες περιοχές, σε αρχαιολογικούς χώρους,  σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπου ο δήμος έχει επιλέξει άλλες μορφές ανάπτυξης όπως ο εναλλακτικός τουρισμός. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι για εμάς είναι η δημιουργία αναρριχητικών πιστών στα Μανίκια χωρίς να είναι η μόνη. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις χωρίς την συμμετοχή των δήμων, της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών. Σε σχέση με την τελευταία επένδυση που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο δήμος μας θα προσπαθήσει με όλα τα νόμιμα μέσα να την αποτρέψει προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Ζέρβα, Δημά και Μαστροκώστα, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κάνει λόγο και για κόκκινες γραμμές, που  η δημοτική αρχή έχει θέσει και θα παλέψει να μην ξεπεραστούν.