MY KTEO

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

«Επιχείρηση» τουρισμός: Η ημερομηνία, τα μέτρα ασφαλείας και οι προϋποθέσεις του ανοίγματος


Παρά τη συνεχιζόμενη τρίτη έξαρση του κορωνοϊού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού προχωράει κανονικά.
Ο Απρίλιος είναι ante portas και κανονικά η τουριστική σεζόν θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει. Η προγραμματισμένη ημερομηνία ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού είναι, όμως, η 14η Μαΐου. Ωστόσο, ενδεχομένως θα επιχειρηθεί κάποιο πιλοτικό άνοιγμα μέσα στον Απρίλιο.

Το 2020 ταξίδεψαν στην Ελλάδα 7,4 εκατομμύρια τουρίστες και η ελληνική τουριστική βιομηχανία τζίραρε περίπου 4 δισεκατομμύρια.

Το 2019 που ο ελληνικός τουρισμός έσπασε όλα τα ρεκόρ, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 31,3 εκατομμύρια τουρίστες και περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φέτος ο αισιόδοξος στόχος είναι να προσεγγιστούν τα 8 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 40% του 2019.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε τα τέσσερα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2021. Τα μέτρα αυτά είναι:

1 Για να μπει κάποιοιος στην Ελλάδα θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ.
2 Στα αεροδρόμια θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με το σύστημα «EVA».
3 Θα αξιοποιηθούν τα rapid test.
4 Θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας για τα κρούσματα.

Μήνυμα ασφάλειας
Ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ακόμα ότι:
«Ανοίγουμε τον ελληνικό τουρισμό με ασφάλεια, φιλοξενούμε με ασφάλεια, φροντίζουμε κάθε τουρίστα σαν να είναι μέλος της οικογένειάς μας. Στην Ελλάδα νοιαζόμαστε -αλλά και έχουμε αποδείξει ότι πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Γι' αυτό, εξάλλου, ο ελληνικός τουρισμός πέρυσι απέσπασε πολύ σημαντικά διεθνή βραβεία και επαίνους.

Συνεπώς το μήνυμα -σύμφωνα και με το κεντρικό σλόγκαν της φετινής προωθητικής εκστρατείας- είναι «Αll you want is Greece». Δηλαδή, όποιος σκέφτεται να ταξιδέψει μακριά από τη χώρα του και θέλει να νιώσει ότι θα είναι ασφαλής, ξέγνοιαστος, αυτός που θέλει ανθρώπινη και ολοκληρωμένη φροντίδα -φυσικά μαζί με τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό- χρειάζεται και θέλει την Ελλάδα».

Το πιλοτικό άνοιγμα
Σε συνέντευξή του στον Σκάι ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να γίνει πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού μέσα στον Απρίλιο. Προϋπόθεση όμως είναι να έχουν ανοίξει η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Για το ίδιο θέμα, ο Χάρης Θεοχάρης παρατήρησε:
«Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα από τις 14 Μαΐου. Συζητάμε για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες «blue cruises».


 CNN.gr