MY KTEO

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου για την τηλεδιάσκεψη των φορέων για τις ανεμογεννήτριες


Η συζήτηση ανέδειξε πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσδοκία από όσους ως τώρα έχουν συμβάλει από θέσεις ευθύνης στο να γεμίσει η Κάρυστος αιολικά, να καταστρέφεται το περιβάλλον και να ακριβαίνει συνεχώς η τιμή του ρεύματος. Για αυτό απαιτείται ο λαός της περιοχής μας να βγάλει συμπεράσματα για το ποιος στην πράξη είναι μαζί και ποιος είναι "λύκος με προβιά".

"Και με τον κλέφτη και με το νοικοκύρη" εμφανίστηκαν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ο Περιφερειάρχης Στερεάς. Όλοι εξέφρασαν μεν τη συμφωνία τους στο ότι ο δήμος Καρύστου «έχει σηκώσει μεγάλο βάρος» και πως «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», αλλά ταυτόχρονα πίνουν νερό στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης". Στο όνομα της κλιματικής αλλαγής υπερασπίστηκαν την πολιτική που στόχο έχει τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με συνέπεια την εκτός κάθε ορίου επέκταση των ανεμογεννητριών όπως τη βιώνουμε στην Κάρυστο εδώ και χρόνια και την ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Είναι ενδεικτικά τα όσα είπαν οι κυβερνητικοί βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός για την «ανεξαρτησία των ρυθμιστικών και ελεγκτικών αρχών», για την «ευκαιρία που ανοίγεται με το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ», μέχρι και για την δυνατότητα «εκτόνωσης της Στερεάς με την προώθηση των θαλάσσιων αιολικών». Ο κ. Ζεμπίλης συμβούλευσε μάλιστα για την ανάγκη κινητοποιήσεων ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις (!) διδασκόμενος φαίνεται από τις τακτικές του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης που μίλησε για την «υποχρέωση της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση» (σ.σ. εννοείται η "απελευθέρωση" της ενέργειας). Μάλιστα για τις ευθύνες του κόμματος του, που ως κυβέρνηση συνέβαλε στο γέμισμα της περιοχής μας με νέα αιολικά, αποκρίθηκε πως «αυτός εκλέχθηκε βουλευτής το 2019»…

Στην ίδια γραμμή υπεράσπισης της "πράσινης ανάπτυξης" βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Ανέφερε πως οι Περιφέρειες δεν αδειοδοτούν και πως έχει στερηθεί η δυνατότητα γνωμοδότησης για έργα ΑΠΕ, όμως όταν υπήρχε θεσμικά η δυνατότητα γνωμοδότησης η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε όλα τα έργα εγκατάστασης ΑΠΕ. Τώρα "διεκδικεί" να εμπλέκεται και η Περιφέρεια στην αδειοδότηση των ΑΠΕ και να σταματήσει η εγκατάσταση ως το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Όσο για τον ημιτελή δρόμο Πορτολάφια-Νέα Στύρα "πέταξε το μπαλάκι" στα Τοπικά Συμβούλια για την άδεια της Περιφέρειας να μεταφέρονται από εκεί τα κομμάτια των ανεμογεννητριών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης αρκέστηκε στην «ευχή και την ελπίδα να κατανοήσει η κυβέρνηση το πρόβλημα».

Ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην παρέμβασή του σημείωσε πως:

«Η συζήτηση που πρέπει να γίνει δεν είναι "ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα" γενικά, αλλά για ποιον γίνονται αυτά τα έργα, ποιον ωφελούν.

Όλα αυτά που έχει ζήσει η Κάρυστος τα τελευταία χρόνια με τις πυρκαγιές, με τα προβλήματα κατά την εγκατάσταση, αλλά και μετά, σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, με την εγκατάλειψη ανεμογεννητριών όπως αυτές στο Καστρί, με τις πτώσεις ανεμογεννητριών, με την ηχορύπανση σε χωριά με τις παράνομες υδροληψίες, με το φόβο από δεκάδες μικρούς επαγγελματίες και εργαζόμενους για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κατάσταση στον κλάδο του τουρισμού, με τις διακοπές ρεύματος και τόσα άλλα. Τώρα τελευταία με τις εξελίξεις που σε όλους είναι γνωστές με την ένταξη της επένδυσης της Ελλάκτωρ στις στρατηγικές επενδύσεις, με την επικείμενη έναρξη των εργασιών της ΤΕΡΝΑ, με τις δεκάδες αιτήσεις που είδαμε να δημοσιεύονται και το Φλεβάρη και με αιτήσεις για ανεμογεννήτριες μια ανάσα από την Κάρυστο αλλά και από τα χωριά.

Αυτά όλα και άλλα που ανέδειξαν απόψε οι εκπρόσωποι των Συλλόγων με τις παρεμβάσεις τους, είναι συνέπεια του γεγονότος ότι η ενέργεια είναι εμπόρευμα οπότε παράγεται και πωλείται για να διασφαλιστούν τα κέρδη συγκεκριμένων και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά δεν αποτελούν ιστορία, δεν είναι "περασμένα ξεχασμένα". Είναι η αρνητική εμπειρία που δεν πρέπει να ξεχαστεί γιατί για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο Δημήτρης Παρασκευάς, υλοποιώντας τη δέσμευσή του στην τηλεσύσκεψη των φορέων, προώθησε χθες Δευτέρα 22/3 το αίτημα των φορέων για άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ανάληψη των αναγκαίων δράσεων, από την πλευρά του Δήμου, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δημήτρης Παρασκευάς,

δημοτικός σύμβουλος Καρύστου