MY KTEO

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού


Αν και πολλοί θα περίμεναν ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα ήταν το άνοιγμα των σχολείων, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος είναι να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο. Ο λόγος; Ότι οι έμποροι βρίσκονται στα όριά τους. Η πιθανότερη ημερομηνία για να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά είναι η 29η Μαρτίου, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη ή Παρασκευή. Φυσικά, δεν πρόκειται να ανοίξουν κανονικά, αλλά με τη μέθοδο του click away ή του click inside.

 

Πάμε να δούμε τώρα τι θα γίνει με το μεγάλο «αγκάθι» που είναι η εστίαση. Φόβος της κυβέρνησης είναι πως μετά από 5 μήνες που ο κόσμος έχει να βγει για έναν καφέ ή ένα ποτό, θα βγει μαζικά, πυρπολώντας την όποια προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η πιαθνότερη ημερομηνία για να ανοίξει η εστίαση είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου, αν και εφόσον φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν πάλι συνεχίσουμε τις… υψηλές πτήσεις σε κρούσματα, τότε είναι πολύ πιθανό να κάνουμε Πάσχα με κλειστά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

 

Μιας και είπαμε Πάσχα, ας δούμε τι ισχύει και για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα προς το παρόν δεν συζητιέται μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι περιμένουν πρώτα να δουν την απόδοση της πρώτης χαλάρωσης και μετά να προχωρήσουν. Εικάζεται εντούτοις πως αν τελικά επιτραπούν οι μετακινήσεις, αυτό θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, για να μπορέσουν σταδιακά να φύγουν οι πολίτες προς την επαρχία και όχι μαζικά.

 

Είναι προφανές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι υπό εξέταση. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Πώς δηλαδή θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της ζωής στη χώρα.