MY KTEO

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Χαμένοι σε εκατοντάδες φακέλους, χωρίς σύγχρονη υποδομή, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ


Αντιμέτωπος με τη σχεδόν τριτοκοσμική πραγματικότητα του ΕΦΚΑ βρέθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής. Υπάλληλοι χαμένοι ανάμεσα σε φακέλους ασφαλισμένων, με ανεπαρκή και ξεπερασμένη υλικοτεχνική υποδομή, αιτήσεις συνταξιοδότησης στοιβαγμένες σε ράφια που περιμένουν επί μήνες να ελεγχθούν και αόρατο φόντο πίσω από όλα αυτά χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα.

«Εκανα μια επίσκεψη γιατί με ενδιαφέρει να έχω ο ίδιος μια εικόνα του τι συμβαίνει. Υπάρχουν προβλήματα φοβερά. Ο ΕΦΚΑ είναι το αποτέλεσμα μιας φύρδην μίγδην συγχώνευσης που… μπέρδεψε τα πράγματα και πήγε πίσω και τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων καθώς “μπλέχτηκαν” οι υπάλληλοι, οι υπηρεσίες, οι διαδικασίες, τα τμήματα. Εγινε χωρίς ένα ξεκάθαρο οργανωτικό σχέδιο και το πράγμα πήγε πίσω».

Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον Real fm, ο προκάτοχός του Γιάννης Βρούτσης βρήκε 1.059.000 διαφορετικές εκκρεμότητες προς επίλυση. «Ολη αυτή την κληρονομιά εγώ θα τη χαρακτήριζα κόπρο του Αυγείου. Οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το 2019. Εχουν δοθεί το 2020 31% περισσότερες συντάξεις από το 2019, έχουν γίνει 1.750.000 ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με ΕΦΚΑ αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα προς διευθέτηση. Ενα ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο των κομπιούτερ, όπως είναι σήμερα, πολύ απέχει από το να θεωρηθεί επαρκές όπως και η πρόσβαση των υπαλλήλων σε σύγχρονα κομπιούτερ. Εκεί που πήγα στη Νικηφόρου, έχουν κομπιούτερ αλλά είναι Windows του 2000, ανεπαρκή σε ασφάλεια, υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ο υπάλληλος κάνει και χρέη διανομέως των e-mails στους επιμέρους υπαλλήλους. Είχαν παραγγελθεί ήδη 1.700 υπολογιστές πριν έρθω εγώ, όμως χρειάζεται κι άλλη ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις για την πρόθεσή του να αναθέσει και σε ιδιώτες την έκδοση συντάξεων, την οποία αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην «Κ» την προηγούμενη Κυριακή, ο υπουργός είπε: «Πάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας και μάλιστα αυτά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό και τις πρώτες ημέρες που ήρθα, ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα περίπου 150 υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν, νέοι σε ηλικία για να πέσουν στη “μάχη” για τις συντάξεις. 

Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα μια απόφαση για να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες 100 συνταξιούχων που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων και θα πληρώνονται ανά τεμάχιο. Οσο περισσότερες συντάξεις βγάζουν, τόσο περισσότερα θα παίρνουν. Παράλληλα προωθούμε την πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων για να βοηθήσουν κι εκείνοι. Προχωρήσαμε με τις εθνικές συντάξεις που θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα και με τα αναδρομικά μαζί. Συνεχίζοντας τις προσπάθειες, πήγαμε και στο θέμα των πιστοποιημένων επαγγελματιών. Μιλάμε για πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που θα βοηθούν στην έκδοση προσωρινών και οριστικών συντάξεων. Εχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010. Τι στο καλό έχει πια η έννοια ιδιωτικό στην Ελλάδα που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχθούν τη συμμετοχή των ιδιωτών; Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος».  


kathimerini.gr